2011-01-24 13:46:22• hírek • Szatmár.ro

Ételmérgezéssel a kórházba

A legsúlyosabb ételmérgezéssel, botulizmussal került a szatmári járványkórházba egy nő.

Ez a betegség döntötte le a lábáról azt a Szatmár megyei nőt, akit január 21-én délután utaltak be a szatmári járványkórházba. T. R. pénteken délután öt órakor szájszárazsággal, nyelési nehézségekkel, kettős látással jelentkezett az egészségügyi intézményben - és mivel az orvosok már akkor sejtették mivel állnak szemben, azonnal megkezdték a páciens kezelését a megfelelő gyógyszerekkel. A nő állapota azonban nem javult, ugyanakkor a nyelési nehézségek is tovább romlottak, szombaton, január 22-én átszállították a kolozsvári járványkórházba.

A Szatmár Megyei Közegészségügyi Hatóság azonnal vizsgálatot rendelt el az ügyben. A beteg nem megfelelően hőkezelt sertéssonkát fogyasztott - ez fertőzte meg. A disznóhúsból ugyanakkor még tizenegy személy evett, köztük három gyerek, de szerencsére senki nem fertőződött meg. A húsféléből mintát vettek a hatóság szakemberei, amit a Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság (DSVSA) laboratóriumába vittek vizsgálatokra.

A járványügyi szakértők elmondták, hogy a botulizmus, bár igen ritka, évente 1-2 alkalommal előfordul Szatmár megyében is.
A botulizmus minden fajtája végzetes lehet, ezért orvosi szükséghelyzetet teremt. Az étel-okozta botulizmus különösen veszélyes, hiszen ilyenkor ugyanabból a forrásból egyszerre többen is fertőződhetnek.

A botulizmus klasszikus tünetei 12-36 órával a fertőzés után jelentkeznek, de ez az idő lehet hat óra és 10 nap is. A tünetek: száraz száj, nehéz nyelés, nehéz beszéd, izomgyengeség, dupla látás. Minden esetben a toxin okozza a megbetegedést, nem a baktérium maga. Ezt azért fontos megjegyezni, mert a toxin jelenléte önmagában is elegendő a súlyos betegség kialakulásához, így gyakorlatilag baktérium mentes étel is okozhat botulizmust, ha korábban a méreggel szennyeződött.

Mivel a botulinum toxin - a legtöbb bakteriális toxinhoz hasonlóan - hőérzékeny, a betegség az ételek megfelelő hőkezelésével megelőzhető - figyelmeztetnek a szakemberek.


A járványkórház bejárata
A járványkórház bejárata


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: