2012-02-23 13:09:24• hírek • Szatmár.ro

Észrevételek és tanácsok az influenza-járvány küszöbén

A téli fagy kezd alábbhagyni, eljött az influenzás fertőzések ideje. Ez azt jelenti, hogy a közönséges légúti virózisok mellett, melyek kellemetlenek, de könnyen elmúlnak, számíthatunk influenzás megbetegedések megjelenésére is.

Az influenza sokkal súlyosabb: magas láz, izomfájdalmak, nagyon erős fejfájás jellemzi, és mindezt felső légúti tünetek kísérik. Az influenza kórképe tovább súlyosbodhat, és tüdőgyulladással is komplikálódhat. Az erre a szezonra kiadott védőoltás nem volt az egészségre ártalmas, de hiányos összetétele miatt kevésbé hatékony. Megvéd az A csoportba tartozó vírustörzsek ellen, de nem véd a B csoportbeliekkel szemben.

A külföldi vakcina (azok számára, akik egyáltalán nem voltak beoltva ebben a mostani őszi-téli idényben), ha most adnák be, elkezdené ugyan fokozatosan erősíteni az immunitást, de teljes hatását csak kb. két hét múlva fejtené ki.

Ebből a meggondolásból kiindulva a Szatmár Megyei közegészégügyi Igazgatóság azt tanácsolja, igyekezzenek minden javaslatot megfogadni az influenzás megbetegedések megelőzésére:

- amennyire csak lehet, kerüljék a tömeget
- gyakran szellőztessenek (ez otthonra és az intézményekre is érvényes, főleg a gyerekközösségek esetében);
- takarják el orrukat és szájukat, mikor köhögnek, tüsszentenek, ásítanak, ha pedig még rosszabbra fordulna a helyzet, ne szégyelljenek védőmaszkot viselni;
- öltözködjenek rétegesen, hogy levehessenek egy réteg ruhát, nehogy kiizzadjanak, aztán pedig megfázzanak - a megfázás jól előkészíti a terepet a fertőzés számára;
- növelhetik a szervezet ellenálló-képességét C vitamin segítségével: fogyasszanak sok nyers gyümölcsöt és zöldséget, esetleg vegyék be gyógyszer formájában;
- gyakran mossanak kezet.

Megbetegedés esetén jelentkezzenek a családorvosnál, és igyekezzenek megóvni környezetüket attól, hogy ők is elkapják a fertőzést.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: