2014-03-09 15:39:09• hírek • Szatmár.ro

Eszmecsere az online kommunikációról - szatmári résztvevővel

Az EPP a legnagyobb európai párt, az Európa Tanácsban és az Európa Parlamentben is. Önmeghatározása szerint "azoknak a jobbközép politikai szervezeteknek a családja, melyek gyökerei mélyen visszanyúlnak az Európai kontinens történelmébe és civilizációjába, ugyanakkor már a kezdetekben úttörő szerepet játszott az európai projektekben". A romániai magyar társadalmat az RMDSZ képviseli az Európai Néppártban.

Szatmárnémeti városi tanácsosa, Butka Gergely részt vett a strasbourgi EU-Bloggers konferencián.

Mi is volt ez a EU-Bloggers?

Első alkalommal került megrendezésre ez a szakmai találkozó, amely 15 ország 24 újságíróját, bloggerét, véleményvezérét hozta össze egy online kommunikációról szóló eszmecserére. A szervező Európai Néppárt már régebben felismerte a közösségi média fontosságát, évek óta világos számukra, hogy csak modern csatornákon lehetséges az európai polgárokkal való hatékony kapcsolattartás. Persze ez a modern idők egyik kihívása, hogy a politikusok miként kerüljenek közelebb az online felületeken az átlagemberhez.

A résztvevők 15 európai országból érkeztek

A szervezőknek sikerült egy színes társaságot összehozni: újságírók, publicisták, közéleti blogok szerkesztői és helyi "véleményvezérek" eszmecseréltek általános és specifikus európai témákban. Igy találkozott a svéd egészségügyi szakíró a görög startup-specialistával, a finnországi külpolitikai tudósító a szatmári városi tanácsossal. Romániát ketten képviselték: Vlad Mixich bukaresti újságíró, a Hotnews hírportál publicistája és a Deutsche Welle tudósítója aki nemrég érkezett haza Kijevből illetve Butka Gergely RMDSZ-es városi tanácsos. "Hogy miért választottak ki pont engem? Talán az erdélyi magyar információs társadalom témájában írt államvizsga-dolgozatom vagy a régebben szerkesztett közéleti blogom lehetett az indok, mindenesetre nem árulták el" - mondja Butka.

Főbb programok, témák

Ezalatt a pár nap alatt sikerült áttekinteni az európai közélet főbb témáit: milyen kihívások előtt áll Európa, melyek az EPP prioritásai, szóbakerült az európai térségen belüli migráció (román orvosok és koldusok), a kijevi események kapcsán külpolitikai kérdéseket is megvitattak. Szakmai beszélgetések keretében tárgyalták az európai roamingdíjak csökkentését, a széles tömegek számára is elérhető gyors internetet és jövőbeni tehnikákat mint például a digitális társadalom, digitális ügyintézés amely egyes országokban már hangsúlyos jelenléttel bír, Románia pedig még csak most kóstolgatja őket. Apró érdekesség, hogy a rendezvényt az érkezéstől az elutazásig közvetítették a résztvevők szöveggel, fotókkal és 5 másodperces videókkal, saját felületeken és főként twitteren a #EuropeIn kulcsszóval. Ez persze azt is jelentette, hogy kávészünetekben egyszerre 10-15 ember telefonnal-tablettel a kezében pötyögött és csiripelt különböző nyelveken olvasóinak.


A speed dating volt a rendezvény csúcspontja

Ez a "villámrandi" a nevével ellentétben nem a párválasztásról szól, hanem a résztvevők öt perc erejéig négyszemközt eszmecserélhettek a 15 fajsúlyos europarlamenti képviselő egyikével, majd egy gongütésre a következőhöz kellett üljenek. Így vitott meg a szatmárnémeti tanácsos a finn Sirpa Pietikainen-nel 5 perc erejéig a környezetvédelmi kérdéseket, a szlovén Sofia Mazej-Kukovic-csel a mezőgazdaság jövőjéről, a fiatalos Christofer Fjellner svéd képviselővel a roma bevándorlóikról (honfitársainkról) beszélgetett, a hazánkbeli Marian-Jean Marinescuval pedig romániai aktuálpolitikai kérdéseit taglalta. Meglepő volt, mennyire tisztában vannak a képviselők a romániai problémákkal (hiszen több eset az ő problémájuk is): többek között rákérdeztek Verespatakra, a magyar kisebbség helyzetére és finoman arra is, hogy még hány százezer bevándorlóra számíthatnak Romániából

Tanulságok, benyomások

"A rendezvény főbb és kisebb programjai alapján illetve a Parlament munkájába való beketintés alapján megcáfolnám azt a tévhitet, hogy az európai intézményekben "nem csinálnak semmit csak nyakkendőben üldögélnek". Felelős döntéselőkészítés, komoly szakmai munka folyik, amely az egész kontinens jelenét és jövőjét érinti. Visszatérve Strasbourgra: szomorú tapasztalat viszont az, hogy országunk imázsa nem túl fényes az európai körökben, és nemcsak a többi tagországot elárasztó koldusok miatt: a romániai politikusok korrupciós ügyei az Európai Parlamentig is elhallatszanak. Sajnos közösségi média, digitális társadalom tekintetében igencsak távol állunk az európai szinttől, de éppen ezért vagyok biztos benne, hogy a jövőben hasznosítani fogom a rendezvényen tapasztaltakat" - nyilatkozta a városi tanácsos.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: