2013-07-18 16:24:05• hírek • MTI/Kocsis Zoltán

Észak és dél ellen a magyar és román EL-csapatok

Érdekes módon egy-egy északi és egy-egy déli csapat jutott osztályrészéül a magyar és a román együtteseknek az Európa Liga második selejtezőkörében. A bajnoki harmadik Budapest Honvéd a szerb Vojvodina vendégeként lép pályára csütörtökön, míg a kupagyőztes Debrecen a norvég Strömsgodset otthonában kezdi meg a szereplését a sorozatban. Ezzel szemben a Petrolul és az Astra - amelyek egy éve még városi riválisok voltak - egyaránt szigetlakókat látnak vendégül: előző a feröer-szigeteki Vikingurt, utóbbi pedig a ciprusi Omonia Nicosiát.

A kispestiek önbizalom-növelő sikerrel a hátuk mögött - a montenegrói bronzérmes Celik Niksic gárdáját kettős győzelemmel, 13-1-es összesítéssel búcsúztatták - találkoznak a szerb bajnokság harmadik helyezettjével, amely az első körben a máltai Hibernians együttesén jutott túl szintén két diadallal.

Ez lesz a két csapat második párharca, 1989-ben, a BEK 1. fordulójában már játszottak egymással, akkor a Honvéd jutott tovább idegenben szerzett góllal, miután hazai pályán 1-0-ra győzött, idegen pedig 2-1-re kikapott.
A montenegrói rivális fölényes búcsúztatása azért is jött jól a Honvédnak, mert ennek köszönhetően sok szurkoló kíséri el a gárdát Újvidékre: ami biztos, hogy hét busszal 300-an kelnek útra, de sokan autókkal érkeznek majd a mérkőzésre.

A Debrecenre valószínűleg nehezebb feladat vár, már csak azért is, mert Norvégiában javában tart a bajnokság, azaz ellenfele már játékban van. A Strömsgodset norvég ezüstérmesként szerepel az EL-selejtezőben, s a jelenleg zajló pontvadászatban is a második helyen áll két ponttal lemaradva a listavezető Rosenborg mögött.

A Loki Norvégiában

Ami bizakodásra adhat okot a hajdúságiaknak, hogy a Kovács Pétert is foglalkoztató ellenfél éppen most került hullámvölgybe, ugyanis az elmúlt négy fordulóban csak egyszer nyert, háromszor pedig kikapott. Igaz, valamennyi kudarcát idegenben szenvedte el, azaz otthon még veretlen a gárda, amely nyolc hazai meccséből hetet megnyert, egyszer pedig döntetlent ért el.

A Debrecen főpróbája sem volt sikeres, mivel szombaton simán, 3-0-ra kikapott a bajnok Győrtől a Szuperkupáért rendezett találkozón.

Szintén 3-0-ás Szuperkupa-döntőbeli vereséggel a háta mögött fogadja a Petrolul az első selejtezőkör egyik meglepetés-csapatát,a feröeri Vikingurt. A mindössze két légióst (a 39 éves magyar kapus Turi Gézát valamint a 19 éves szerb Filip Djordjevicset) foglalkoztató vikingek ugyanis komoly bravúrt bemutatva 1-0, 1-1 után elbúcsúztatták a finn Inter Turku együttesét. Az esélyekről csak annyit, hogy amíg a Vikingur keretének értéke 425.000 euró a mértékadó transfermarkt.de oldal szerint, addig a Petrolulé 22,3 millió euró. Ráadásul a most zajló 10 csapatos feröri bajnokságban 15 forduló után csak a 8. helyen áll.

A Vikingur egy hazai bajnokin

A tavaly Ploiestiről Giurgiuba költöző Astra egy másik olyan csapattal mérkőzik meg, amelynek soraiban szerepel egy magyar futballista: az Omonia egyik alapembere ugyanis a brazil származású, 10-szeres magyar válogatott Leandro de Almeida. A „ciprusi hagyományoknak megfelelően" a zöld-fehérek keretében alig tíz hazai futballista szerepel. A légiósok között pedig találni máltai (a korábbi Ferencváros-kedvenc André Schembri személyében), zöldfoki-szigeteki vagy éppen egyesült államokbeli játékot is.

Európa Liga II. selejtezőkör, első meccsek:

Stromsgodset - Debrecen 20.00
Petrolul - Vikingur 20.00 DigiSport1
Vojvodina - Honvéd 21.30 m1
Astra - Omonia Nicosia DigiSport1

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: