2016-09-10 10:15:07• hírek • MTI/Kyodo/Yonhap/TASZSZ/Reuters

Észak-Korea újabb kísérleti atomrobbantást hajtott végre

Észak-Korea bejelentette, hogy pénteken sikeresen végrehajtotta ötödik kísérleti atomrobbantását a kommunista rezsim fennállásának 68. évfordulója tiszteletére.

Az észak-koreai KCNA állam hírügynökség közlése szerint új típusú robbanófejet teszteltek. A cél a robbanófej erejének és potenciáljának felmérése volt - közölte a hírügynökség.

Phenjan tudatta azt is, hogy már sokkal könnyebben tud robbanófejeket készíteni, és képessé vált arra, hogy a robbanófejeket ballisztikus rakétákra szerelje fel. Emellett leszögezte: folytatni fogja az ország nukleáris arzenáljának megerősítését az Egyesült Államok jelentette atomfenyegetés miatt.

A robbantás hírét megerősíti, hogy péntek reggel több nemzetközi földtani intézet ötös erősségű földmozgást észlelt Észak-Koreában. Szakértők szerint egy ilyen földmozgás 20-30 kilotonnás atomtöltet felrobbantására utal, ez pedig a legerősebb atombomba lehet, amelyet Észak-Korea felrobbantott.

A kommunista ország eddig ötször hajtott végre kísérleti atomrobbantást, a legelsőt 2006-ban, a mostanit közvetlenül megelőzőt pedig januárban. Utóbbi 4,8-4,9 erősségű földmozgást generált. Előzetes adatok alapján a pénteki ötös szintű földmozgást indíthatott el, így valóban az eddigi legpusztítóbb erejű észak-koreai atomrobbantás volt.

A hír heves bírálatokat indított el a világban. A legelsők között ítélte el a robbantást Pak Gun Hje dél-koreai elnök. Olyan provokációnak nevezte, amely csak még szigorúbb szankciókat és mélyebb elszigeteltséget okoz Phenjannak, és a rendszer önpusztítását mozdítja elő. A szöuli elnöki hivatal közlése szerint Barack Obama amerikai elnök jelezte: az Egyesült Államok megtesz mindent a két ország közötti egyezmény keretében, hogy védelmet nyújtson Dél-Koreának az észak-koreai fenyegetés ellen. Ez az amerikai atomernyő kiterjesztését is jelentené Dél-Koreára - fogalmazott az elnöki hivatal.

Abe Sindzó japán kormányfő tűrhetetlennek mondta a robbantást. A japán miniszterelnök tízperces telefonbeszélgetést folytatott Obamával, a két politikus megállapodott abban, hogy szorosan együttműködnek a helyzet kezelésében. 
Francois Hollande francia elnök hivatala közölte: Franciaország nyomatékosan elítéli a Biztonsági Tanács korábbi tiltó határozatait sértő atomkísérletet.

A kínai külügyminisztérium közleménye szerint Peking határozottan elítéli Észak-Korea atomtesztjét, és sürgeti Phenjant, hogy tartózkodjon az olyan lépésektől, amelyek tovább rontanak a térségbeli helyzeten. Peking eltökélt marad abban, hogy elérje a Koreai-félsziget nukleáris leszerelését, és az érintettek párbeszéd útján rendezzék nézeteltéréseiket - így a közlemény.

A Hszinhua kínai hírügynökség kommentárja szerint a kísérleti robbantás "nem volt bölcs dolog" Phenjan részéről, ugyanakkor Dél-Korea döntése arról, hogy amerikai THAAD légvédelmi rakétarendszer telepít, ugyancsak ártott a térség stratégiai egyensúlyának.

A további atomfegyver- és rakétatesztek beszüntetésére szólította fel Phenjant az orosz külügyminisztérium. "Ragaszkodunk hozzá, hogy Észak-Korea vessen véget veszélyes kalandjainak, és feltétel nélkül hajtsa végre az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait" - állt a tárca közleményében.

"Súlyosan aggasztónak" mondta az atomtesztet Boris Johnson brit külügyminiszter is, hozzátéve, hogy az sérti a Biztonsági Tanács határozatait.

Határozottan elítélte az észak-koreai lépést Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is, egyúttal ő is felszólította Phenjant, hogy azonnal, ellenőrizhető és visszafordíthatatlan módon hagyjon fel minden nukleáris és ballisztikus rakétakísérletével.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) is közleményt adott ki, amelyben mélységesen nyugtalanítónak és sajnálatosnak minősítette a robbantást, hozzátéve, hogy az egyértelműen sérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának számos határozatát.

Pénteken - magyar idő szerint este - összeül zárt ajtók mögötti értekezletre az Egyesült Nemzetek Szervezetének Biztonsági Tanácsa Észak-Korea atomrobbantása miatt - közölték diplomaták, hozzátéve, hogy a BT ülését az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea kérésére hívták össze.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: