2011-06-20 15:04:41• hírek • Szatmár.ro

Esperességi napokat tartottak

Június 19-én Sárközújlakon gyűltek össze az ugocsai esperesség papjai és hívei, ahol délelőtt tizenegy órától, a Szent Kereszt felmagasztalása templomban tartottak szentmisét. A sok helyről érkezett hívek, zarándokok megtöltötték a templomot és a körülötte levő teret, szép kifejezését adva a keresztény összetartozás örömének. Amellett ugyanis, hogy a szentmise az esperességi nap legfontosabb pontja volt, alkalmat adott, hogy a sárközi katolikusok életében oly fontos szerepet betöltő templom építésének száz éves évfordulójáról is megemlékezzenek.

A legszentebb áldozatot bemutató Nm. Ft. Schönberger Jenő püspök is ezt tette, amikor a szentmise elején hálát adott: „Hálát adunk azokért, akik első sorban ezt a kőből épült templomot nekünk ajándékozták, azokért, akik száz éven keresztül megtartották, szépítették, azokért, akik megtöltötték lélekkel, imádsággal, és mindenkiért, aki áldozatot hozott érte. Szeretetszolgálat évét ünnepeljük az egyházmegyében. Mi szebb szeretetszolgálat, mint szeretetből Istenért valami nagyszerűt alkotni? De nem csak a kőből épült templomok dicsérik az Istent, hanem sokkal inkább a lelkünkben felépített templomok. Két hét múlva boldoggá avatás lesz a Szatmári Egyházmegyében. Scheffler János vértanú püspökünk boldoggá avatása, aki nem csak a kőből épült templomokra figyelt, hanem első sorban a lelkek templomára. Ő maga is felépítette azt a csodálatos templomot lelkében, és felszentelte a vértanúsága által. Mi is ilyen buzgalommal kell építsük lelkünk templomát, hogy Isten lakjon, és egyszer majd bennünket is befogadjon országába."

Szentbeszédében a Püspök atya emlékezett a templomépítés körülményeire. Kiemelte, a sárközi templomnak a születéstörténete egy papi hivatás születéséhez kapcsolódik. „Báró Vécsei Aurél papi hivatást érezve jelentkezett a papi szemináriumba, majd Rómába küldték tanulmányait végezni. Szülei ígéretet tettek, hogy mire a fiukat felszentelik, és elérkezik a primicia ideje, addigra teljes díszében fog tündökölni a sárközújlaki új templom. 1911 augusztus 20-án meg is történt a templom felszentelése."

Ft. Bauman István sárközújlaki plébános a szentmise végén mondott köszönetet a püspök atyának és a paptestvéreknek a celebrálásáért, a zarándokoknak a hosszú útért amit vállaltak, a híveknek pedig a segítségért, amit az ünnepi eseményhez nyújtottak. Szeretetvendégségre hívott ugyanakkor mindenkit, majd egy húsz perces, Scheffler János életéről szóló dokumentumfilmmel és csoportos beszélgetésekkel folytatódott az esperességi nap.


Esperességi nap Nagykárolyban
Esperességi nap Nagykárolyban


Nagykárolyban vasárnap délután négy órától a Szentháromság kápolna udvarán gyűltek össze a hívek, hogy a főesperesség napján adjanak hálát az Úrnak a közösségért, imádkozva a Szentháromságos egy Istenhez. Ebben az imában együtt voltak papjaikkal, Ft. Reszler Mihály nagykárolyi főesperessel, de Nm. Ft. Schönberger Jenő püspökkel is, aki a szabadtéri szentmisét celebrálta.

A szakadó eső ellenére is népes tömeg előtt Ft. Solomayer Sándor, a szatmárnémeti Hildegárda közösség plébánosa mondott szentbeszédet, melyben az ünnepre figyelve a Szentháromságról tárta fel gondolatait. Mint kiemelte, Isten első sorban titok a mi számunkra, mert mindenki másképp tapasztalja meg Őt.

A szentmise után a hívek a kápolna udvarán tovább énekeltek, imádkoztak, megosztották egymással gondolataikat, a hűvös idő ellenére a szeretet melegében töltötték együtt a vasárnap délutánt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: