2016-08-18 11:15:16• hírek • Szatmár.ro, refszatmar.eu

Esperesjelöltek bemutatkozása: Király Lajos

A Szatmári Református Egyházmegyében augusztus 25-én a közgyűlési tagok megválasztják az új vezetőséget. A Református Egyház feje azonban Jézus Krisztus marad ezután is. Az egyházmegye gyülekezeteinek jelölései alapján három lelkipásztor vállalta el az esperesi tisztségre való jelölést: 24 jelölést Király Lajos batizi-, 7 jelölést Ilonczai Zsombor szárazberki-, 5 jelölést pedig Simon Attila szatmárudvari lelkipásztor kapott. Ebben a sorrendben mutatkoznak be ők az alábbiakban.

Király Lajos bemutatkozása:

És minden nyelv vallja, hogy Jézus Krisztus Úr az Atya Isten dicsőségére" (Fil 2,11)

Közel egy éve lelkipásztorok kerestek meg Batizon, ahol az egyházmegye múltjáról, jelenéről és jövőjéről beszélgettünk. Különös, de nem meglepő felkérés hangzott el részükről. Ennek is „következménye" az alábbi írásom.

  1. Gyermek- és ifjúkor. A mentő nem érkezett meg időben, ezért édesanyám orvosi segítség nélkül, de a Mindenható Isten teljes segedelemével szült meg otthon, Szárazberken, 1979. május 30-án, azon a településen, ahol gyermekkoromat és általános iskolai tanulmányomat is végeztem. Isten szeretetét tehát már életem első napján megtapasztalhattam. A középiskolai tanulmányaimat a Szatmárnémeti Református Gimnáziumban, a teológiát Kolozsváron végeztem,
  2. Építések. Batiz az első gyülekezet, és az első szerelem. Az itt eltöltött évek alatt a lelki és anyagi erőgyűjtés párhuzamosan zajlott. A templomot tizenkét cég hét hónap alatt varázsolta teljesen újjá. Batizi András, reformátornak, szobrot emeltünk, később a 133 éves padokat restauráltuk. A teljes külső-belső felújítás mellett fűtésrendszert alakítottunk ki, jelenleg pedig az orgona teljes felújításának a végéhez érkeztünk. A templom mellett a parókiát is újjáépítettük, és tetőtérrel láttuk el, később egy multifunkcionális gyülekezeti központi házat építettünk.
  3. Pasztoráció. A legfontosabb számomra nem a milliárdokban kimutatható és lemérhető építkezés, hanem a lelki növekedés. Vasárnapi istentiszteletek mellett a házi istentiszteleteken, a presbiteri-, ifjúsági és gyülekezeti bibliaórákon is hallgathatjuk Isten szavát. A gyermekek és ifjak számára a vallásóra és kátéóra mellett lehetőség nyílt helyesírás-, gitár-, és furulyaórákra járni. A fiatalok beindították a maguk diakóniai szolgálatát, a délelőtti templomlátogatás közben közel 50 %-ra nőtt. Megalakult a kórus, a Tokaji Egyházközséggel pedig a testvéri kapcsolat, az ifjakkal és felnőttekkel a rendszeres kirándulások megszervezése, újszülött gyermekek meglátogatása. Immáron nyolcadik alkalommal szervezzük meg az Egyházmegyei Szilágyi Domokos Szavalóversenyt és a Batizi András Énekversenyt. Az Egyházkerület, kisgyülekezet kategóriában, Pro Ecclesia-díjjal ismerte el szorgalmunkat.
  4. Család. Többen azt mondják rólam, hogy családközpontú vagyok. Szerintem igazuk van. Feleségemmel még az ifjúsági csoportban ismerkedtem meg, s közel hatévi udvarlás után, 2002-ben kötöttünk házasságot. Gyöngyike jelenleg a Szatmárnémeti Református Óvoda és Gimnázium orvosi asszisztense. Az Isten két gyermekkel áldott meg, Rebekával és Rúbennel. Fontos számomra, hogy a családunk reggelente úgy induljon iskolába/munkába, hogy előtte a Biblia és bibliaolvasó közé üljünk, és az aznapi üzenetet a gyermekek felolvassák.
  5. Soli Deo Gloria! Az elmúlt hat esztendőben az egyházmegye főjegyzőként megismerhettem a 45 gyülekezet örömeit és bánatait, a gondnokok, presbiterek és gyülekezeti tagok áldozatos munkáját. Sikerült a jegyzőkönyveket új, digitális formában elkészíteni, s a gyülekezetek lelki, anyagi és leltári életéről digitális adatbázist létrehozni és segíteni több gyülekezet engedélyeztetési, adminisztratív vagy más jellegű problémájában. Örömmel gondolok a jelenleg tíz lelkipásztort tömörítő, Ige Asztalánál nevet viselő igehirdetést író csoport létrehozására. Mivel mindig is közel állt hozzám a pszichológia tudománya, ezért 2013-ban felvételiztem a Kolozsvári Babeș-Bolyai Egyetem Református Tanárképző karának pásztorálpszichológia szakára, ahol később az Európa szerte ismert dr. Hézser Gábor professzor volt a mesterem. Az ő bátorítására 2015-ben felvételiztem a doktorképző szakra, hála Istennek, sikeresen.
  6. Program. Amit Batizon sikerült elérni lelki és anyagi vonatkozásban, azt szeretném megvalósítani az egyházmegyében is Isten segítségével, a szolgatársak, és az önök közreműködésével.
  • Lelki építkezés
  • - Az Ige hirdetésének további lehetőségének keresése: pl. utcamisszió.
  • - Lelkigondozók, szupervizorok segítségét kérni a lelkészi közösség megerősítéséhez.
  • - A vizitációk inkább lelkigondozói jellegűek legyenek
  • - Hét eleji megbeszélés és áhítat az Esperesi Hivatalban
  • - Az egyházmegyei tanácson belül, akár külsősöket bevonva, szakbizottságok létrehozása: sajtó-, misszió-, ifjúság-, gyerekek-, nőszövetségek és presbiterek csoportja.
  • - A Református Gimnázium lelki-, hitbeli és minőség-oktatásbeli megerősítése
  • - Lelkészek és gyülekezetek látogatása segítség- és tanácsnyújtás céljából.
  • - Bibliaiskola újraindítása. Az ifjúsági munkába több önkéntes bevonása.
  • - A 2017-es esztendő a Reformáció Emlékünnepének 500. évfordulójának méltó megünneplése
  • - Gyülekezeti napok meghonosítása
  • - Lelkipásztorok rekreációja, feltöltődési lehetőségének létrehozása

  • Anyagi megerősödés
  • - Leltározás - mivel lehet sáfárkodni az egyházmegyében?
  • - A pénzügyi dolgok felől legyünk átláthatóbbak, a levéltár rendbetétele
  • - Gyülekezeteket segítő pályázati lehetőségek kihasználása
  • - Pályázati és gazdasági ügyosztály létrehozása.
  • - Plusz-jövedelem lehetőségek szolgatársaknak, biztosítási alap létrehozása
  • - A nyugdíjrendszerünk átláthatóvá tétele
  • - Református vállalkozókkal való kapcsolat - ennek kiépítése már elkezdődött
    - Református orvosokkal való kapcsolat kiépítése - ez is folyamatban van.
    - Diakóna és szociális háló kiépítése óvatos, de folyamatos bővítési lehetőséggel
  • - Külhoni kapcsolatok felélénkítése, kis gyülekezetek támogatása
  • - Szolgálati motiváció a lelkipásztoroknak
  • - A helyi tanácsokkal való kapcsolat kiépítése - anyagi források lehetőségeként.
  • - Magyarországi könyvesboltok és könyvtáraktól érkező ajándékkönyvek

Az egyházmegye gyülekezeteitől kapott kétharmados nagyságú jelölésben megmutatkozik a Mindenhatónak nem csak a kegyelme, de a rám váró felelősségérzet is. Ezekkel az Istentől kapott talentumokkal, tapasztalatokkal, tudással, testvéri összefogással és egyetértésben szeretném pásztorolni az egyházmegyét a következő esztendőkben az Ő dicsőségére, mindannyiunk épülésére.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: