2015-10-12 15:05:17• hírek • Szatmár.ro

Esik az eső, nő a gomba és a gombamérgezést szenvedők száma

Az elmúlt hétvégén nyolcan kerültek kórházba gombamérgezés miatt. Volt aki az erdőben szedte, volt aki az udvarában találta a később elfogyasztott gombát - amitől megbetegedett. A mérgezettek között három gyermek is volt.

A hétvége folyamán nyolcan kerültek a sürgősségre gombamérgezés miatt - derült ki a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház tájékoztatásából. Három család tagjai kerültek kórházba, köztük három kiskorú: egy 11, egy 13 és egy 14 éves lány.

A betegek közül hárman péntekről szombatra virradóra, hárman szombat délután, ketten pedig vasárnapra virradóra kerültek kórházba. A mérgezettek Tamásváralja, Borválaszút és Szamosborhíd településekről származtak. Mint kiderült: voltak akik erdőből szedték a veszélyes gombát, mások saját kertjükben találták azt.

Constantin Demian, a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház sajtóreferense elmondta: a gombamérgezés kezelése annál gyorsabb és hatékonyabb, minél előbb felismerik az áldozatok a tüneteket és mielőbb orvoshoz fordulnak.

Jelen esetben a betegek gyorsan orvoshoz fordultak, majd gyomormosáson estek át és hazamehettek - a gyerekeket 12 órára még benntartották a kórházban megfigyelésre.

A Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság évről-évre tájékoztatja a lakosságot: ne bízzanak az útszéli gombaárusok portékájában, de még a gombákat állítólag ismerő személyek által gyűjtött gombákban sem. A legbiztosabb a friss termesztett vagy a konzerv-gomba.

A gombamérgezés tünetei a fajtától és a mérgezés mértékétől függően változnak: fejfájás, emésztőszervi panaszok, szédülés, izomgörcs, rossz közérzet, ájulás stb. A súlyos tünetek azonnali kórházi kezelést tesznek szükségessé. A probléma abból adódik, hogy ezek a tünetek nem minden esetben jelentkeznek azonnal.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: