2020-01-07 11:49:37• hírek • Bede Emőke

Eseményekben gazdag évet hagyott maga mögött a csedregi BuKi ház

A németországi Bad Saulgauból származó BuKi Egyesület egy olyan magánkezdeményezés, melynek legfőbb célkitűzése azon kelet-európai gyerekek megsegítése, kik a társadalom marginalizált közösségeiben, többnyire hátrányos helyzetben élnek. Ezen mezsgyén elindulva hozták létre a Szatmár megyei Csedregben is azt a központot, mely a környékbeli roma gyerekeket hivatott támogatni a mindennapjaikban.

Tanulással a szegénység ellen – ez a mottónk, viszont elegendő-e ez, ha olyan gyerekekről van szó, akiknek már születésük pillanatában vajmi kevés reményük van a kitörésre? – teszi fel a kérdést évértékelőjében Marcu Gréta, a BuKi ház vezetője. „Mi esélyt próbálunk adni ezeknek a gyerekeknek a tanulás, a szocializációs programok és az egyéb jellegű tevékenységek által. Óriási feladat ez, mely rengeteg türelmet, empátiát, kreativitást és nem utolsósorban kitartást igényel. Azonban szerencsére nem vagyunk egyedül ezen az úton: amellett, hogy más szervezetekkel is együttműködünk, barátok, ismerősök, önkéntesek, nagylelkű emberek segítik munkánkat” - fejtette ki a koordinátor.


A BuKi ház csapata elsősorban arra törekszik, hogy a gyerekek elé háruló szociális akadályokat legyőzzék, ezáltal hidat képezve a roma diákok és az iskola, illetve a társadalom között. Arra buzdítják őket, hogy merjenek egy jobb jövőt álmodni, melyet kemény munka és kitartás által el is érhetnek. Külön örömre ad okot, hogy a szülők egyre nagyobb mértékben bíznak a kezdeményezésben, és egyre többen szeretnék jó kezekben tudni csemetéiket: míg 2018-ban mindössze csak 25 gyermek látogatta a központot, 2019-ben számuk már elérte a 40-et. Mi több, az egyre emelkedő igények miatt várólistát kellett felállítani, melyre a jelentkezők egy előzetes értékelés alapján kerülhetnek fel. Amennyiben pedig megüresedik egy hely a három csoport valamelyikében, úgy azonnal újabb gyerekek élhetnek a központ adta lehetőséggel.


2019 egy sikerekben gazdag esztendő volt a BuKi ház számára, hiszen a napi szintű foglalkozások mellett sikerült egyéb jellegű programokban és projektekben részt venniük, pl. A természet barátai, Hogyan éljek egészségesen, Kertészkedés, Gazdálkodj önállóan, Multikulturalitás, stb. Mindezek mellett maga a központ is több rendhagyó tevékenységet szervezett, megünnepelték például a romák napját, a gyermeknapot, de BuKi-karnevált, tanévzárót és mikulási ünnepséget is szerveztek.



A legfontosabb események egyike az egyesület és a Kökényesd község számára az a vakációs programsorozat volt, mely által a gyerekeknek nyári foglalkozásokat szerettek volna biztosítani, illetve segíteni igyekeztek a roma gyerekek integrációját is. Az öt héten át tartó esemény során összesen 27 foglalkozást szerveztek, de sor került egy jótékonysági bálra is. Mindezek mellett a gyerekek tematikus kirándulásokon is részt vettek, melyek során Szatmárnémeti egy-egy intézményét vagy nevezetességét ismerhették meg a résztvevők, az i-re a pontot pedig a City Rádió és a MIK által szervezett Mikulás napi fellépés tette fel.



Marcu Gréta koordinátor ugyancsak kardinális eseményként könyvelte el azt a tanfolyamot is, melynek során a FACE – Családok és gyerekek az oktatásban nevű didaktikai anyag használatát lehetett elsajátítani. A Zürichi Egyetem Pedagógiai Főiskolája, illetve Zürich kanton pénzügyi igazgatósága által finanszírozott eseményen a BuKi Egyesület tagjai, a Csedregi, a Kökényesdi és a Halmi Általános Iskolák pedagógusai, valamint a Simion Barnutiu Műszaki Líceum és a nagykárolyi Stella Maris Szociális Központ munkatársai olyan szakmai ismeretekre tettek szert, melyeket a későbbiekben, saját munkaterületükön tudnak kamatoztatni. A BuKi központnak mindezek mellett roppant fontos az önálló életben való helytállást elősegítő készségek kifejlesztése, melynek okán sütni-főzni, varrni, helyesen tisztálkodni és a ház körüli tevékenységek megfelelő elvégzésre tanították a közösség tagjait.


A tavalyi év azonban nem csak ebből a szempontból volt különleges, hanem azért is mert sikerült még hatékonyabbá tenni a helyi hatóságokkal az együttműködést, mely nagyban megkönnyítette a BuKi ház munkáját. Ugyanakkor a csapat által ellátott feladatokból több önkéntes is kivette a részét, egyikük például márciustól egészen augusztus végéig tevékenykedett a központban.


S hogy mit hoz 2020 a BuKi ház számára? Marcu Gréta koordinátor kifejtette, leginkább azt szeretnék, hogy a központ munkásságát minél többen megismerjék, melynek köszönhetően talán több önkéntes és adakozó kedvű személy talál majd rá a Csedregben megbúvó központra. A központ vezetője zárszóként a csapat minden tagjának, az önkénteseknek és a támogatóknak is megköszönte mindazt a segítséget, melyn által egy sikeres évet tudhatnak maguk mögött.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: