2009-08-25 18:32:34• hírek • MTV

Esélyegyenlőségi tréning az MTV-n

Elsőként a Magyar Televízió szervezi Magyarországon azt a gyakorlati képzést, amely a kisebbségek kiegyensúlyozott megjelenítését segíti a médiában. A tréninget tartó D. Tóth Kriszta és Daróczi Tímea Brüsszelben kaptak tréneri képzést.

Az esélyegyenlőséget segítő nemzetközi programot az Európai Unió finanszírozza és egy holland civil szervezet koordinálja. A Mira Media tizenhárom éve küzd - európai televíziókkal és internetes sajtóorgánumokkal szorosan együttműködve - az etnikai és kulturális sokszínűség érvényesítéséért, illetve a kisebbségek kiegyensúlyozott ábrázolásáért. Magyarországon elsőként a Magyar Televízió szervezi meg a képzést, amelyhez hasonló foglalkozásokat tartanak például a görög, a német, a svéd, a finn közszolgálati televízióknál is ezekben a napokban.

Az MTV két trénere, D. Tóth Kriszta, a Hír főszerkesztőség szerkesztő-műsorvezetője és Daróczi Tímea, a Kulturális főszerkesztőség szerkesztő-riportere tavasszal Brüsszelben kaptak tréneri „képesítést". Felkészültek az oktatói munkára, amelyhez írásos és audiovizuális segédanyagokat is biztosítottak a szervezők. A magyar programot ők ketten állították össze, természetesen a legégetőbb hazai kérdések és problémák figyelembevételével.

„Nagyon fontos, hogy ez a képzés éppen most jön létre a Magyar Televízióban - és fontos, hogy éppen itt jön létre. A riportereknek, szerkesztőknek ismerniük kell a kisebbségekre vonatkozó joganyagot, de az még fontosabb, hogy tudják, a kiegyensúlyozott, higgadt és felelős tájékoztatás valójában rajtuk, rajtunk múlik. Csak a média önszabályozása garantálhatja a sokszínűség megjelenítését, a kisebbségek tisztességes ábrázolását. A jogszabályok ugyanis nem minden esetben életszerűek, nem adnak minden egyes gyakorlati kérdésre egyértelmű választ. Daróczi Tímea kollégámmal azon leszünk, hogy kézzelfogható, gyakorlatias problémákat vessünk föl és vitassunk meg" - mondta D. Tóth Kriszta.

Az esélyegyenlőség gyakorlati megvalósulását segítő műhelyfoglalkozások résztvevői a közszolgálati hír- és hírháttér műsorok, a Híradó, Az Este, a Szempont, a Kékfény és A szólás szabadsága műsorvezetői, riporterei, szerkesztői. Olyan műsorkészítők, akiknek munkája során felvetődhetnek televíziós szakmai, jogi, szemantikai, emberi vagy egyéb kérdések a kisebbségek megjelenítésével, megszólaltatásával, ábrázolásával kapcsolatban.

A képzés során a trénerek ismertetik a téma jogi hátterét Európában és Magyarországon, megvizsgálják a hazai és a külföldi tudósítói gyakorlatot, illetve megvitatják azokat a gyakorlati kérdéseket, amelyekkel a műsorkészítő kollégák a napi munka során találkozhatnak. A foglalkozásokon természetesen lehetőség van korábbi problémás esetek fölvetésére és megvitatására is. „Ez olyan hiánypótló kezdeményezés, amelyre a magyarországi közállapotokat tekintve talán soha nem volt olyan nagy szükség, mint most" - összegezte a Híradó szerkesztő-műsorvezetője.


Okítják a kisebbségek kiegyensúlyozott médiában való megjelenítését.
D. Tóth Kriszta és Daróczi Tímea


 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: