2011-03-26 20:53:26• hírek • Kocsis Zoltán

Esélye sem volt a VSK-nak, Aradé a kupa

Egymást követő második évben szerezte meg a Román Kupa ezüstérmét a Szatmárnémeti VSK női kosárlabda csapata, Dan Fleseriu együttese ezúttal az Arad ellen szenvedett vereséget a fináléban. Popék sajnos nem tudtak élni a hazai pálya adta lehetőségekkel és fájóan sima, 85-63-as vereséget szenvedtek az aradiak ellen. A bronzérem a Sepsiszentgyörgyé lett.

Óriási várakozás előzte meg a finálét, a közönség már a kisdöntőn is megtöltette a sporttermet, a fináléban pedig a sepsiszentgyörgyi hangszálakkal megerősített hazai szurkolók ovációja fogadta a VSK lányait. Az előzetes esélylatolgatások során megoszlottak a vélemények arról, hogy melyik együttes az esélyes, a szatmári drukkerek azonban abban reménykedtek, hogy a hazai pálya plusz az a tény, hogy a pénteki elődöntőben az aradiak izzadtak meg jobban, a házigazdák javára billenti a mérleg nyelvét.

Dan Fleseriu a Pop, Blake, Orosz, Teilane, Mehmedic kezdőötöst küldte pályára, míg Stacey Nolan a Ciocan, Brosovszky, Szavics, Roberson, Toma összetételű gárdának szavazott bizalmat. Az első kosarat Teilane szerezte, majd Ciocan hármasával máris a vendégeknél volt az előny. Mehmedic, majd Orosz révén aztán ismét a hazaiak vezettek, ami 15-13-ig tartott ki. Ekkor a szatmári származású Ciocan egyenlített, majd a szintén szatmári Mészáros juttatta előnyhöz a vendégeket. Ennek azonban akkor még senki nem tulajdonított komolyabb jelentőséget, hisz talán senki sem sejtette: ettől a perctől kezdve már csak az Aradnál lesz az előny.

Amikor az első negyed végén csak egy eladott labdán múlott, hogy nem egállal, hanem 21-17-es vendégvezetéssel vonulnak rövid pihenőre a csapatok, mindenki izgalmas folytatásra számított. Tévedtek. A második játékrészben ugyanis egy nagyon bizonytalan VSK futott ki a parkettre, és miközben Pop, Mehmedic és Drake is büntetőket hibázott, addig a másik oldalon szinte minden bement: Brosovszky eksztázisban ünnepelte két hármasát, amihez Graham is hozzátett egyet. Ennek következtében ezt a negyedet 26-12-re nyerték az aradiak, akik összesítettben már 29-47-re vezettek. A pesszimistább szatmári szurkolók már kezdtek lemondani a trófeáról.

A harmadik negyed pedig őket igazolta. Két percig nem esett kosár, ekkor pedig Toma és Ciocan célzott pontosan, míg Teilane két és fél perc után törte meg a hazai aszályt. A folytatásban azonban a VSK nem tudott 18 pontnál közelebb kerülni az Aradhoz, amely csak arra vigyázott, hogy tartsa biztonságos előnyét. A szatmáriak továbbra is gyenge százalékkal dobtak kosárra, így az utolsó két negyedet is elveszítették, egyaránt két ponttal.

Így hát a VSK nem hogy meccset, de még negyedet sem tudott nyerni a fizikailag erősebbnek tűnő, magabiztosabb Arad ellen, a végén pedig szomorúan nézhették, amint a sárga-kékek a lelkes, mintegy húsz fős szurkolótáboruk előtt (akik mellesleg három nyelven, románul, magyarul és angolul buzdították kedvenceiket) önfeledten puszilgatták a Román Kupát.



Hiába Mehmedic elszántsága, a fináléban ő is pontatlan volt


„Nagyon fiatal a csapatunk és ezen a mérkőzésen kijött a tapasztalat hiánya. Lehet, hogy az Arad fizikailag is fölénk nőtt, de elsősorban abban, hogy rutinjuknak köszönhetően mindig tudták, mikor kell egy kis pluszt beletenni. Pár nap kell, amíg a lányok túlteszik magukat a csalódáson, ám aztán a bajnokságra koncentrálunk. Ez volt az első eset, amikor nem tudtuk mind az öt légiósunkat használni, és ez meg is látszott. Pénteken Olajuwonnak, ma pedig Bjorknek kellett kimaradnia a csapatból a szabály miatt. A bajnokságban azonban valamennyiükre számíthatunk. És akkor visszavágunk!", mondta a találkozó után érthetően csalódottan, de optimistán Éles Péter klubmenedzser.

Ami a kisdöntőt illeti, azon nem született meglepetés, a Sepsiszentgyörgy könnyedén, 85-66-ra legyőzte a Craiovát. A végig magabiztosan vezető háromszékiek az utolsó negyed elején 13 pontra engedték közel az ellenfelet, ám a végén még mozgósították tartalék energiáikat és végül könnyedén nyertek.

A mérkőzés után néhány szentgyörgyi szurkolóval szomorúan bandukolva a zöld-fehérbe öltözött derék székelyek azzal próbáltak vigasztalni, hogy jó kis rendezvény volt, remek szervezéssel és hogy várnak minket Szentgyörgyön. Ez azonban igazából senkit sem vigasztalt: ők is és mi is jobb eredményben reménykedtünk, ám végül az Arad örülhetett. És egyáltalán nem érdemtelenül.

Román Kupa, döntő:

Szatmárnémeti VSK - Arad 63-85 (17-21, 12-26, 18-20, 16-18)
a VSK pontszerzői: Orosz 15, Pop 13, Drake 11, Mehmedic 10, Teilane 8, Olajuwon 4, Baluta 2
az Arad pontszerzői: Brosovszky 22, Ciocan 16, Graham 12, Toma 11, Nagy, Mészáros 6, Szavics, Dragoescu 2

harmadik helyért:
Sepsiszentgyörgy - Craiova 85-66 (34-14, 20-19, 16-22, 15-11)
a Sepsi pontszerzői: Vescan 21, Ardeleanu 16, Walker 14, Vass 13, Parau 10, Hutanu 7, gardin, Kerekes 2
a Craiova:
Sipos 19, Tarta 17, Matthews 9, Simionca 8, Stefan 6, Bonciog 3, Lungu, Gliga 2

 






Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: