2015-05-06 16:11:13• hírek • Szatmár.ro

Esély a rendre az építkezések terén Szatmárnémetiben

Úgy tűnik, hogy ideális esetben is csak az év végére készül el Szatmárnémeti új általános városrendezési terve, ami meghatározza, hogy a követező tíz évben hol mit lehet majd építeni. Legalábbis nagy vonalakban így határozhatnánk meg a PUG (Plan Urbanistic General) lényegét. Nits János városi tanácsossal, urbanisztikai szakemberrel beszélgettünk.

Hogy hol és mit lehet építeni Szatmárnémetiben, azt jelen pillanatban a 2000-ben jóváhagyott Általános Városrendezési Terv (PUG) szabályozza. Hogy ennek vannak hiányosságai, az közismert, azonban ezeken változtathat a most készülő új változat. Minden városnak tízévente kell új szabályozást elfogadnia, s bár Szatmárnémetiben már 2005-ben megkezdték az új PUG elkészítését, az még mindig készül - ha minden a legjobb úton halad, 2015 végén léphet életbe.

A végleges verziót egy sor tanulmány előzi meg: történelmi, gazdasági, közlekedési, szociológiai és urbanisztikai szempontból is tanulmányok készültek - az új PUG elkészítését egyebek mellett a közlekedési tanulmány többszöri újrakészítése késleltette.

Az új verzió több szempontból is rendet tesz majd a szatmárnémeti építkezések terén. Például meghatározzák konkrétan, hogy mi minősül magánháznak, társasháznak vagy tömbháznak. Erről ugyanis egyetlen törvény sem rendelkezik. Általánosságban véve egy magánház kétlakásos lehet, a társasház 4-10 lakásos, a tömbházat 20 lakáson felül szokták számolni - tudtuk meg Nits János városi tanácsostól.

Az RMDSZ javaslata alapján az új PUG-ba belekerül, hogy a város több pontján is csak P+1-es (földszint és egy emelet) épületeket lehet építeni. Az Ady Endre, Magyar (Rodnei), Wolfenbüttel, Lacramioarei utcákban a javaslat szerint P+4-es (azaz négyemeletes) épületek helyett csak P+2-es, hatlakásos épületeket lehet felhúzni.

Nő a város belterülete

Az új PUG szerint nőni fog Szatmárnémeti belterülete is. Hogy ez miért fontos? "A külterületen csak mezőgazdasági épületeket lehet építeni. Belterületen viszont házakat is, a város pedig előbb-utóbb köteles lesz a közművesítést is megcsinálni" - magyarázza Nits. Az urbanisztikai szakember szerint azonban nem biztos, hogy érdemes nagy területet belterületté minősíteni, amikor a város jelenlegi belterületén is vannak még beépítetlen részek. A új PUG alapján a belterületből 300 hektárt külterületté minősítenek át, de ezzel együtt is nőni fog a belterület.

Rend lesz a Pirosberekben

Nits János szerint egy másik fontos része a PUG-nak, hogy a Pirosberekként ismert pihenőövezet egy részét lakóövezetté alakítjk át. Erre azért van szükség, mert egy részen főleg engedély nélkül épültek nagy lakóházak, de a jelenlegi helyzet szerint ott nincsenek hivatalosan kijelölt utcák és házszámok - így nem szólhat oda a lakos személyi igazolványa.

Erre azonban csak a Pirosberek egy részén kerül majd sor, mert meg akarják őrizni a terület kertes jellegét. Igaz, az új PUG elfogadásával egy picit nagyobb épületeket is lehet majd építeni a kertekbe, ugyanis hétvégi-házas területté minősítik át. Ám szigorúan szabályozni fogják például az építmények méreteit - egyik kert-tulajdonos sem szeretné ugyanis, hogy a szomszédjában akár kétemeletes lakóház épüljön.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: