2011-07-01 16:05:49• hírek • Kocsis Zoltán

És a tucatnyi csónakból álló flotta megindult Csenger felé

„Hajókat látok ahogy indulnak el, Elvisznek mindent és itt hagynak engem, Itt hagynak mindent ami már nem kell, Elnyeli őket a tenger", csendülhetett volna fel a Republic egy korai remek alkotása a Decebal híd mellett, azzal a különbséggel, hogy ezúttal nem hajókról, hanem kajakokról volt szó és nem a tenger, hanem a Szamos nyelte el az egyre távolodó kicsiny flottát. Amely bizony ott hagyta a sajtó képviselőit, akik közül jó néhányan irigykedve gondolták, hogy de jó lenne részt venni egy ilyen jó kis buliban.

„Ez a nem mindennapi alkalom lehetővé teszi, hogy egy másik oldaláról ismerjük meg a Szamost. Kíváncsian várom, hogy felfedezhessem a folyó különleges élővilágát, elsősorban a madárvilágát", mondta mosolyogva Ilyés Gyula, Szatmárnémeti polgármestere. Aki bizony nem mindennap áll úgy a sajtó elé, amint tette azt péntek délután: térdig feltűrt nadrágban, baseball-sapkában a sáros folyóparton tapicskolva. És teljesen felszabadultan.

„Magyarországon már komoly hagyománya van a Szamoson való evezésnek és remélem, ez nálunk is gyökeret ereszt majd", mondta, majd mindenkit megnyugtatott: tud úszni. „A Szamos mellett nőttem fel", jelenette ki és elárulta, az evezés sem teljesen ismeretlen számára, igaz, „ennyit még soha nem eveztem".

Eközben Várna Levente tanácsadó is lecipelt egy újabb kajakot a töltésparton, a kis társaság egy része pedig útnak indult. Vagy négy csónak azonban ott maradt, ám egy-két perccel később kiderült, hogy miért: Kereskényi Gábor alpolgármester és Magyar Lóránd városi tanácsos széles mosolyok és integetések közepetett rohant le a töltésparton, majd vágtatott be a vízbe.



A Csengeri „Szent Flórián" Tűzoltó és Vízimentő Egyesület hagyományos vízitúrájának első ízben volt Szatmárnémeti a kiindulópontja. A tíz fős szatmári delegáció és a húsz főből álló magyarországi csapat pénteken Csengerig csónakázik, ahonnan majd szombaton indulnak tovább jóval nagyobb számban Vásárosnaményig - immár az erdélyiek nélkül.

A vízitúra ismét felveti azt a szándékot, mely szerint a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség egy magyar-román együttműködés révén hajózhatóvá tenné a Szamost és a Tiszát Dés (esetleg Kolozsvár) és Vásárosnamény között. Ennek a kivitelezéséhez azonban komoly európai uniós támogatásra lenne szükség, lévén a hajózható felület minimum húsz méter széles kellene legyen és 80 centiméteres merülési mélységet kellene biztosítania...


Ilyés Gyula,  Forján Zsolt, Csenger polgármesterével


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: