2010-05-26 15:25:01• hírek • Szatmar.ro

Érzelmi zsarolás és befolyásolás

Azzal bizonyára sokan egyetértenek, hogy a párkapcsolatokon belül tanuljuk meg az élet legnagyobb leckéit. A legtöbben megtapasztalják a gyanakvás, a féltékenykedés, a félelem, a túlzott ragaszkodás vagy éppen a birtoklás velejáróit.

Az érzelmi zsarolás a manipulálás egyik formája, ami saját elveink, céljaink feladására késztet, annak érdekében, hogy partnerünknek eleget tegyünk, megfeleljünk. Ennek következtében pedig lelkiismeret furdalásunk és elégedetlenség-érzetünk támad önmagunkkal szemben. Különbséget kell tennünk követelés és érzelmi zsarolás között. Ez utóbbi esetben a zsaroló fél manipulatív eszközök bevetésével igyekszik a célszemély érzelmeire hatni, és félelemben tartással a másik személyt saját döntési szabadságától megfosztani. Amikor egy hozzánk közel álló személy - egyik szülő, egy testvér, barát, leginkább partner - folyamodik érzelmi zsaroláshoz, automatikusan az ő szükségleteire fókuszálunk, a konfliktus és az összezörrenés elkerülése végett pedig saját szükségleteinket háttérbe szorítjuk.

Minden egyes alkalommal valahányszor partnerünk manipulatív játszmáinak bedőlünk és engedünk, akaratlanul is arra bátorítjuk, hogy a közeljövőben is ehhez a módszerhez folyamodjon. Ezáltal egy olyan csapdába esünk, illetve egy olyan sablon szerint fogunk reagálni, ami saját döntéseink és viselkedésünk feladására késztet. Behódolva a partner érzelmi zsarolásának, megfeledkezünk arról, ami nekünk jó, elveszítjük az önmagunk iránti tiszteletet, ennek következtében pedig kiábrándulunk önmagunkból. Van az érzelmi zsarolásnak való behódolásnak egy olyan stádiuma, amikor az érintettek fizikai tüneteket is produkálnak: fejfájást, izomremegést, gyomorbántalmat, izgatottságot, erőteljes diszkomfort érzését.

Magatartás-szakértők szerint abban az esetben, ha egy kapcsolaton belül változást szeretnénk, ne a másik fél változásában reménykednünk, ehelyett saját viselkedésünkkel és a zsarolásra adott válaszreakcióinkkal foglalkoznunk. Ne feledjük, egy olyan kapcsolatban élni, amelyben az egyik fél állandóan arra kényszerül, hogy feladja önmagát, boldogtalansághoz, elégedetlenséghez vezet, ami pokollá teszi a társkapcsolatot. Egy párkapcsolatnak nem a lemondásról és örökös egyoldalú kompromisszumokról kell szólnia. Egy ilyen kapcsolatban óhatatlanul torzulni kezd a zsaroló és a megzsarolt jellem is, egyfajta megbetegítő függő kapcsolat alakul ki, ami elől a megzsarolt fél sok esetben alkoholizmusba vagy más szenvedélybetegségbe menekül. A kapcsolat jellegétől függően a zsaroló fél minden esetben igyekszik a másik gyengeségeit kihasználni, ezáltal eléri azt, hogy annak élete felett uralkodjon.


A zsaroló fél minden esetben igyekszik a másik gyengeségeit kihasználni

A zsaroló fél minden esetben igyekszik a másik gyengeségeit kihasználni


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: