2009-03-25 15:36:50• hírek • Tóth Klarissz

Érzelmi gátak föloldása

A feszültség, a frusztráció, a düh és általában az érzelmek elfojtása negatívan hatnak közérzetünkre. A folyamatos érzelemelfojtás a szervezetben gátat képez, ami egy idő után depresszióhoz vezet.

Egyszerűen megfogalmazva a depresszió nem más, mint önmagunkba fojtott düh és harag, melyeknek nem adunk szabad kitörési lehetőséget, ezáltal pedig érzelmi gátakat képeznek. Egyesek minden kontroll nélkül szabad utat engednek dühkitöréseiknek, míg mások úgy érzik, hogy frusztrációjukat nem szabad kiterjeszteniük a partnerre, a gyerekre, a barátra vagy éppen az alkalmazottra. Ellenben a düh, a harag nem szűnik meg magától.

Amennyiben ezeket visszafogjuk, az érzések egyre inkább úrrá lesznek rajtunk, és a kezdeti búskomorságot követően, akár depresszióssá is tehetnek bennünket. A depresszió amolyan „divatbetegség" lett, sokan huzamosabb ideig is szenvednek ettől a problémától. A kezdeti hangulatingadozás átcsap egyre gyakoribb lehangoltságérzésbe, majd úgynevezett krónikus lelkiállapottá fajul, ahonnan a kivezető utat nehéz megtalálni. Annak érdekében, hogy ne süllyedjünk a depresszió emésztőgödrébe, szükségünk van arra, hogy higgadt, tiszta fejjel gondolkodjunk, ehhez pedig az szükséges, hogy tudatunkat megszabadítsuk a szorongató, frusztráló gondolatoktól.

A szakértők azt hangsúlyozzák, hogy ennek a legeredményesebb módja, ha dühünket vagy haragunkat egy képzeletbeli szelepen kiengedjük, mintegy szabadon kiéljük azt, ami bánt, ezáltal pedig felszabadulnunk a belső feszültség alól. Jó néhány terapeuta szakosodott a frusztráció, a harag és a düh föloldására. Állításuk szerint, hetente egy-két alkalommal minden embernek szüksége lenne arra, hogy ilyen foglalkozáson részt vegyen, ahol egy úgynevezett elkülönített, zárt szobában kidühöngheti magát. Sőt, napjainkban az sem ritka, hogy egyes munkahelyeken olyan szobát alakítanak ki, ahol az alkalmazottak levezethetik a felgyülemlett feszültséget és a stresszt. Néhány terápiás kezelés alkalmával kifejezetten arra ösztönzik a pácienst, hogy adja ki magából dühét és elfojtott haragját, illetve adja át magát ezeknek az érzéseknek. A megoldás nem az elfojtás, hanem az, hogy az érzéseket szabadjára engedjük. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy bármikor bárhol megtehetjük.

A Stanfordi egyetem néhány kutatója megállapította, hogy azoknak a személyeknek, akik haragjukat elengedik, és dühüket nem fojtják magukba, stressz-szintjük akár 50 százalékkal is csökkenhet. Mivel többnyire racionálisan gondolkodunk, és mindennapi dolgainkat így értékeljük, ez arra késztet bennünket, hogy az egyébként teljesen természetes érzelmeket is elfojtsuk. Pedig a düh, a haraghoz és a többi hirtelen kitörésű indulathoz hasonlóan alig néhány percig tart, amilyen gyorsan jelentkezik, szinte ugyanolyan gyorsan tovaillan. Az elfojtott indulatokat speciális módszerekkel hozzák felszínre, ilyen például az úgynevezett externalizáció, ami tulajdonképpen a tudattartalmak megjelenítését jelenti. A résztvevők a kezükbe vehetnek különböző tárgyakat, melyeket teljes erőből egymáshoz csapnak. A módszer segítségével az elfojtott düh, indulat fölszabadul, ezt követően pedig képesek leszünk problémáinkra teljesen új megoldást találni.

Az érzelmi gátak felszabadítására egy másik népszerű eljárás is létezik, amit „rebirthingnek" neveznek. A módszer lényege egy különleges légzéstechnika alkalmazása, melynek révén felszínre kerülnek a régi, elfojtott problémák, és az érzelmi gátakat pozitív módon tudjuk földolgozni. Ezt követően valósággal újjászületünk. A fentiekben említett példák a rendelkezésünkre álló módszerek mindössze egy részét képezik. Ami az egyik embernél beválik, az kudarcot vall a másiknál. Mindenki megválaszthatja a neki leginkább megfelelő eljárást, a lényeg, hogy az érzelmi gátakat föloldjuk.

Az érzelmek elfojtása negatívan hat közérzetünkre

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: