2010-11-23 09:28:52• hírek • Szatmár.ro

Értelmiségiek a közéletért

Egy új, az értelmiségiek közéleti szerepvállalását kezdeményező szervezet alakult a megyében.

Hétfő délelőtt indult útjára az a kezdeményezés, amelyet Kereskényi Sándor muzeológus hozott létre: az Erdélyi Magyar Civil Társadalomért Kezdeményezés nevet viselő csoportosulás elsődleges célja az értelmiség hagyományos szerepének a visszaállítása. Egriben, a helyi pedagógusoknak mutatta be a szervező a kezdeményezést.

- Már a középkorban is fontos szerepet játszott az értelmiség a közéletben: ennek a fontosságát akkor elsősorban az egyház értette meg. Az államszocialista időszak alatt ez a szerepvállalás eltűnt, és ma is a lapítás a fő viselkedésforma, ha közügyekről van szó. Ezt a mentalitást meg kell változtatni, hiszen az értelmiségi réteg felelőssége óriási egy közösség sorsának alakulásában. Az Egriből indult és jövőre Egribe visszatérő, az egész megyét bejáró karaván során ezt próbáljuk meg elmagyarázni az érintetteknek.

- Ezzel együtt szeretnénk mozgalommá alakítani a kezdeményezést. Olyan mozgalommá, amely hatással lehet az egész közélet, a kultúrpolitika, a kisebbségi érdekvédelemre, az egyszerű emberek javaslatait, észrevételeit eljuttathatja a hatalom irányába. Úgy vélem, jelenleg nagy az űr a hatalom és a civil társadalom között: utóbbi csak akkor hallatja a hangját, ha a politikum erre felkéri.

Kereskényi szerint az új szervezet azért Egriben indult útjára, mert az itteni, megosztott közélet alakulásában az értelmiség szerepvállalása sokat mozdíthatna előre.


Egriből indul útjára a kezdeményezés
Egriből indul útjára a kezdeményezés


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: