2007-09-08 16:29:10• hírek • István Löchli

A kiskutya etetése

A kiskutyának más tápanyagokra van szüksége, mint a felnőtt ebeknek.

Mikor a családba új jövevény érkezik, a gazdik azt sem tudják, mivel kedveskedjenek az édes kis csöppségnek, mivel járjanak kedvébe.
Az elsődleges szempont, hogy olyan kiskutyát szabad haza vinni, aki már nem szopott, hanem legalább egy hete teljesen önállóan tud enni.  Feltétlenül azzal a táppal kell etetni a kicsit, amit megszokott, hiszen megszokott környezetéből kiszakítottuk, legalább ez maradjon állandó a kiskutyának. Ha ezt nem tartjuk be, nagy valószínűséggel hasmenése lesz a kiskutyának. Később természetesen átállhatunk más tápra. Ezt a következőképpen tehetjük: keverve adjuk a tápot, arányosan egy hét alatt növelve az új táp arányát, végül csak azt adva neki, így 10-12 hetes korára már megerősödik a kutyusunk. Ekkor már kaphat a táp mellett zöldséget, rizst, később már sovány húst, csirkenyakat is. A legegyszerűbb megoldás a kutyus etetésére egy jó minőségű száraz táp. Általában az ár arányában mutatkozik a minőség is. Ne sajnáljuk rá a pénzt, hiszen a legjobb minőségű táplálékra van szüksége a fejlődéshez. Nagy és kis testű kutyák számára külön tápot vehetünk. Puppy, azaz kölyök tápot adjunk a kiskutyának, hiszen másra van szüksége, mint egy felnőtt ebnek.

Ha nem beáztatott táppal etetjük (kizárólag vízben), akkor különös gondot kell fordítanunk az ivásra. Evés után mindenképp kínáljuk meg egy kis vízzel. Fontos, hogy a vize mindig tiszta és friss legyen, és mindig legyen egy tál, ami csak a kutya itatására szolgál.

Amikor hozzánk kerül a kiskutya, a tenyésztő javaslatát meghallgatva, minél többször etessük meg. Ne adjunk sokat neki, 10 percig hagyjuk előtte az eledelt, majd vegyük el tőle, még nem tudja mennyi az elegendő számára. A kezdeti, napi 4-5 etetést háromszori etetés válthatja fel, majd 18 hónapos korától a napi egy. Ha csonttal is szeretnénk etetni, azt csak 3 hónapos korától, és finom, porcogós csontokat, de csak akkor, ha már jól táplálkozik. Ez legyen például csirkenyak. Fontos hogy a felnőtt kutyának se adjunk csöves csontot, mivel szilánkosan törik és átszúrhatja a beleit, ami belső vérzést és halált okozhat.

Ne halmozzuk el kedvencünket kutyasüteménnyel. Ha kapnak, mindenképp számítsuk be a napi étkezésbe. Adhatunk rágcsálásképp répakarikát, vagy a már jól megszokott tápot is.
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: