2013-01-08 16:59:11• hírek • Póti Orsolya

Értékes leleteket hozhat felszínre a kerülőút építése

Az elmúlt évben szervezett kiállításokról, kutatásokról és egyéb rendezvényekről, valamint az új évre szőtt tervekről számolt be Gindele Róbert, a Szatmár Megyei Múzeum régészeti osztályának vezetője január 8-án.

A Szatmár Megyei Múzeum régészeti osztályának tevékenységsorozata 2012-ben a „Gepidák: harcosok és kézművesek" című kiállítással vette kezdetét, mely Szatmár vidékének és Erdély múzeumainak gyűjteményéből mutatott be a gepidák idejéből származó tárgyakat - ékszereket, fegyvereket és egyéb kiegészítőket - több héten keresztül.

A gepida-kiállítást követően a múzeum munkatársai más partnermúzeumok rendezvényeibe kapcsolódtak be, azaz néhány figyelemre méltó kiállítás anyagát gazdagították az évek során feltárt leletekkel.

Július végén nyílt meg Bukarestben a „Románia antik arany és ezüstkincsei" című kiállítás, melynek anyaga az ország legfontosabb múzeumaiból származik. A Szatmár Megyei Múzeumból a kálmándi és csanálosi rézkori (Kr. e. 3500) arany ékszerek, az aranyosmeggyesi bronzkori (Kr.e. 1200) arany hajkarika és a túrterebesi kelta-dák (Kr.e. III. század) ezüstpénzek szerepeltek a kiállításon, melynek anyagát a tervek szerint idén Szatmárnémetiben is bemutatják.

Szatmár megye legfontosabb régészeti leletei kerültek bemutatásra júliusban azon a németországi kiállításon, amely „A római kultúra ismeretlen határai. Kelták, dákok és vandálok a Kárpát Medence Észak-keleti tájain" címmel nyílt a Manchingi Kelta-Római Múzeumban.

A kiállításokon kívül a múzeum tavaly is megrendezte a történelemből jeles szatmári diákok számára a régészeti táborokat. Ezeken a Kölcsey Ferenc Főgimnázium, a Mihai Eminescu Nemzeti Kollégium, Doamna Stanca Líceum és a Ioan Slavici Líceum tanulói vettek részt szakemberek irányításával.

„Jelentősnek és eredményesnek bizonyult a Nagykárolyt elkerülő terelőút építését megelőző régészeti ásatás, melynek során egy bronzkori óriástermetű férfi maradványai kerültek elő, valamint egy kelta és egy gepida településre bukkantunk. Ez utóbbi ezidáig az első ilyen régészeti település Szatmár megyében" - mondta el Gindele Róbert a Szatmár.ro-nak.

Tavaly is voltak tervásatások a bronzkori Bobáldon, Aranyosmeggyesen és Felsőszoporon, és emellett folytatták a Nagykároly és környékén lévő régészeti települések felméréseit egy németországi egyetem szakértő csapatának közreműködésével.

Ami a kiállításokat illeti, Románia antik arany és ezüstkincsein kívül idén városunkban is be szeretnék mutatni a manchingi tárlat anyagát, nyár környékén pedig egy kiállítást szerveznének a nagykárolyi kerülőút építését megelőző kutatáson felszínre hozott leletekből.

Gindele szerint izgalmasnak ígérkezik a Szatmárnémetit elkerülő terelőút építését megelőző ásatás, hiszen ennek során is értékes leletekre bukkanhatnak a múzeum régészei. A tervek szerint az elkerülőút a DN19 országútról a repülőtér közelében lévő 90 fokos kanyarban „válna el". Elhaladna az ipari park mellett, majd a Régi-Homoród-folyó fölött egy 18 méteres hídon keresztül menne tovább. Itt az ipari létesítmények miatt több le-illetve felhajtót is építenének.

2013-ban is folytatódnak a tervásatások a már említett településeken és a németországi szakemberekkel is folyatja a közreműködést a szatmári múzeum csapata. Egyébként a Szatmár Megyei Múzeum régészeti osztálya jelenleg hét alkalmazottal működik: négy régésszel és három kisegítő személlyel.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: