2009-08-19 13:51:49• hírek • Szatmár.ro

Értékes és érdekes kiállítás a PMN-en

Az igazságos Mátyás király alakját a mesék őrizték meg elevenen nemzetünk közös emlékezetében. Az eltelt 500 év és a mesei környezet gondosan eltakarja előlünk a király valódi személyét, aki mint tudjuk amúgy is kedvelte az álruhát.

A VIII. Partiumi Magyar Napok alkalmából, az Északi Színház előcsarnokában nyíló kiállítás Mátyás király valódi környezetét és igazi arcát szeretné bemutatni. Címe, „Mátyás király könyvtára - Mátyás király életterei" is mutatja, hogy két téma köré csoportosul a bemutatott anyag. A kiállítás a Reneszánsz év során került bemutatásra, először Kolozsváron, az Amarylis Társaság rendezésében, majd Erdély több városában is. Szatmárnémetiben szeptember-október hónap folyamán lehet megtekinteni a színház előcsarnokában, a színházi előadások kezdete előtt. A megnyitóra, a VIII. Partiumi Magyar Napok megnyitójával egyszerre, augusztus 28.-án, pénteken 18.30 órakor kerül sor.

A kiállítás első része a király által oly kedvelt és nagyra tartott könyvtár kódexeit, közismert nevükön korvinákat, mutatja be. Mátyás király országlása alatt, az uralkodó személyes kezdeményezésére és támogatásával a budai könyvtár európai jelentőségre tett szert. A kortársak véleménye szerint, amelyet a tudományos kutatások is igazolnak, 1480 és 1490 között az 1500-2000 kötetet tartalmazó könyvtár az akkori európai második legnagyobb gyűjteménye volt, a vatikáni után. Nemcsak számában volt jelentős a könyvtár, hanem itt volt több ókori szerző művének egyetlen fennmaradt példánya is. Mint ismeretes a nyomtatás elterjedése előtt a könyveket kézzel másolták és így roppant kis példányban készült el egy-egy mű., amelyek aztán könnyen elpusztulhattak a későbbiekben.

Mátyás könyvtára azonban mégis szép kivitelű könyveiről volt híres, hiszen a király különös gondot fordított könyveinek képes díszítésére. Az olasz művészek által készített könyvek sajátos stílust teremtettek így ma is egy pillantással megállapítható, hogy egy-egy kódex a Korvinák közül való vagy sem. Ez segített abban, hogy a szétszóródott könyvtár egyes darabjait felkutassák és azonosítsák. Mátyás halála után az értékes könyvek egy-egy darabját az elszegényedet Jagelló uralkodók eladták vagy elajándékozták. Mégis a könyvtár nagy része egyben volt, amikor Szulejmán szultán 1526-ban bevonult Budára. Pestet, Budát elhamvasztotta, de a királyi palotát megkímélte ettől a sorstól.

Az itt talált kincseket azonban Isztambulba hurcolta, köztük a Korvina könyvtár köteteit is. Ezeket aztán sorra a keresztény országok követei kapták ajándékba, így került belőlük a világ minden nagy könyvtárába néhány példány. A Korvinák végső maradványait 1862-ben a Magyar Tudományos Akadémia egy küldöttsége megtalálta a szeráj helyiségeiben, ezek egy-két kivétellel ma szultáni ajándékként Budapestre kerültek. Ma összesen mintegy 200 korvinát ismerünk, az egykori könyvtár egy tizedét. Ezekből készített ízelítőt, fényképmásolatok segítségével az Országos Széchenyi Könyvtár.


Mátyás király élete a kiállítás fő témája
Mátyás király élete a kiállítás fő témája


A korvinák köré, mintegy egykori környezetüket felidézve, egy fényképkiállítás készült Mátyás király életének egykori helyszíneiről. Nemcsak nagy királyunk életének állomásait követhetjük végig Kolozsvártól, Budán, Prágán, Boroszlón keresztül Bécsig, hanem a magyarországi és Közép Európai késő középkori művészetének is tanúi lehetünk. A későgótika virágzása mellett a születő reneszánsz is tetten érhető, hiszen Mátyás volt, aki a először honosította meg Itálián kívül ezt az új művészeti stílust. A kiállításon keresztül a Mohács előtti Magyarország aranykora villan fel és Mátyás király, a reneszánsz uralkodó kikukkant egy rövid időre a félévezredes álruhájából.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: