2011-07-21 16:35:24• hírek • Szatmár.ro

Értékes emberek - távol a rendszertől

A kép illusztráció
A kép illusztráció

Alig 110 Szatmár megyei pedagógus ért el hetesnél magasabb osztályzatot a versenyvizsgán, a gyenge eredményért pedig az alacsony bérek a hibásak - állítják a tanügyi szakszervezetek.

Leszerepelt a pedagógusok nagy része a tanári vizsgákon. Szatmár megyében a múlt szerdai versenyvizsgán, a megjelent 461 dolgozatíró közül 164-en (35,57 százalék) nem írták meg az ötöst, 186-an (40,57 százalék) hetes alatt teljesítettek, míg 111-en (24,08) kaptak hetesen felüli osztályzatot.

Az alacsony fizetések miatt a tanügy nem vonzó a jól képzett szakemberek számára - hangsúlyozta az eredmények közzétételét követően a tanügyi szabad szakszervezetek szövetsége (FSLI).

Az oktatás alulfinanszírozottsága, a megélhetést nem biztosító fizetések - a pedagógusok bére 660 lejtől kezdődik, hasonlóan a szakképzetlen munkásokéhoz - és az oktatási intézmények korszerűtlensége távol tartja az „értékes embereket" ettől a rendszertől, a pedagógusok versenyvizsgájának mostani eredménye ezt bizonyítja.

Az országos adatok is azt mutatják, hogy a tanügy iránt érdeklődő fiatalok száma évről évre csökken. A szakszervezeti szövetség ugyanakkor felhívja a tanügyminisztérium, illetve a kormány figyelmét, tegyék vonzóvá az oktatást a „minőségi emberek" számára, ellenkező esetben kérdésessé válik a következő nemzedékek képzési színvonala.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: