2011-08-21 09:31:11• hírek • MTI

Értékes aranykincsekre bukkantak a régészek Bulgáriában

Értékes és nagy mennyiségű aranykincset találtak bolgár régészek a fekete-tengeri partvidéken található Kaliakra-foknál folytatott ásatások során.

A Bolgár Tudományegyetem (BAS) szakemberei augusztus elején kezdték újra a munkálatokat a Kaliakra-foknál lévő Második Templom elnevezésű régészeti területen, ahol azóta húsz darab aranytárgyat - többségében ékszereket -, valamint ezüstből készült ékeket találtak.

A 12. és 14. századból származó aranytárgyak egy temetkezési helyen lapultak, ahol eddig 43 sírhelyet tártak fel a régészek. A legérdekesebb lelet egy aranyfülbevaló, amelyet két darab tökéletes gyöngyszem díszit - idézte a régészcsoportot vezető Boni Pertunovát a Standart News angol nyelvű bolgár hírportál.

A legértékesebb lelet egy Szűz Mária arcképével díszített bélyeg, amely egykori - tehetős és befolyásos - gazdájának monogramját is megőrizte. A szakértők szerint a rendkívül ritka és egyedülálló lelet azt bizonyítja, hogy az 5. és 6. századok során a helyiek rengeteg dokumentumot írtak és élénk levelezést folytatottak - közölték a szakemberek.
Az ásatási munkálatok a hónap végéig tartanak, mert még rengeteg feltárni való lelet pihen a több száz éves sírhelyek alatt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: