2007-11-30 22:25:41• hírek • Szatmar.ro

Értékelték a választások eredményeit

all_1196180002_sajto_71127-1_480kkMarkó: kivel tárgyaljunk a magyarság egységéről, Tőkéssel, Szász Jenővel vagy a Fidesszel?

Az RMDSZ fontos győzelemnek tekinti a november 25-i választásokon elért eredményeit: ennek köszönhetően ugyanis az RMDSZ továbbra is egy meghatározó politikai szereplő, fontos egyensúlyteremtő tényező marad nemcsak a brüsszeli, hanem a romániai politikai életben is - jelentette ki Markó Béla szövetségi elnök pénteki, kolozsvári sajtóértekezletén. Az RMDSZ elnöke úgy vélekedett, ez a győzelem annál is értékesebb, mivel most is sokan voltak olyanok, akik mindent megtettek, hogy az RMDSZ ne érje el az öt százalékos küszöböt, és ne küldhessen képviselőket az Európai Parlamentbe. Elmondta azt is, bár országos szinten jól szerepelt az RMDSZ, a szintén pénteken ülésező Szövetségi Állandó Tanácsnak (SZÁT), valamint a Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) jövő heti, alakuló ülésén is alapos elemzést kell készíteni arról, hogyan teljesítettek a Szövetség területi szervezetei a kampány során. Leszögezte, a SZÁT ülésén javasolni fogja, hogy rendeljenek el tisztújítást azokban a szervezetekben, amelyek gyengén szerepeltek a választásokon, álláspontja szerint ugyanakkor a Szövetségnek jutalmaznia, értékelnie kell mindazok munkáját, akik mindent megtettek a választások sikeréért.

all_1196180002_sajto_71127-1_480

 

Újságírói kérdésre válaszolva kifejtette, természetesnek tartja, hogy elmarasztalni kell azokat a szövetségi politikusokat is, akik a kampány során az RMDSZ ellen dolgoztak. – Semmilyen politikai jelentősége nincs annak, hogy Toró Tibor velünk vagy ellenünk kampányolt, az ő esete nem politikai, hanem alapvetően erkölcsi kérdés. Nem tudjuk ugyanis túltenni magunkat azon, hogy a képviselő nem mondott igazat, amikor azt állította, hogy az RMDSZ a hibás a Tőkés Lászlóval való megállapodás meghiúsulása miatt, holott ő is tudja, hogy ez épp fordítva igaz – szögezte le.

Markó Béla úgy értékelte, a november 25-i választások jelentősége túlmutat az európai parlamenti képviselet kérdésén: ez álláspontja szerint egy bizalmi szavazás volt, a magyarság túlnyomó többségének támogatása pedig erős hátteret biztosít ahhoz, hogy a Szövetség egy erős, befolyásos szereplő maradjon a román politikai életben.

Az elnök kifejtette, ez a nagyfokú támogatás egyben azt is jelenti, hogy az erdélyi magyarság továbbra is az RMDSZ-re bízta a politikai egység megőrzésének feladatát, ezt pedig a Szövetségnek teljesítenie kell. A kérdés csupán az, hogy most kivel kell tárgyalni a magyarság egységéről: Tőkés Lászlóval, Szász Jenővel vagy a Fidesszel – tette fel a kérdést Markó Béla.

Rámutatott: a szélsőségesen nacionalista pártok, a Nagy Románia és a Konzervatív Párt választási kudarca azt mutatja, hogy magyarellenes retorikával, populista szólamokkal ma már nem lehet szavazatokat szerezni. Megítélése szerint beigazolódott az is, hogy egy rendkívül szerencsétlen döntés volt az európai parlamenti választások és az államfő által kezdeményezett népszavazás egyidejű megszervezése, ez ugyanis zavart keltett a választók körében, és emellett mindkét választás súlyát csökkentette. A népszavazás kudarca egyben azt is jelenti, hogy immár semmi akadálya az egyfordulós egyéni körzetes választási rendszer alkalmazásának, mint fogalmazott, most már azt várják, hogy az államfő is aláírja a kormány által kidolgozott törvényt.

Kelemen Hunor ügyvezető elnök azt hangsúlyozta, az RMDSZ elérte a kampányban kitűzött céljait, elérte az öt százalékos küszöböt, megőrizte a magyarság támogatását, és ennek köszönhetően most legkevesebb két képviselőt küldhet Brüsszelbe. A politikus elmondta, a Szövetség pozitív kampányt folytatott: az ellenfelek lejáratását a lakosság problémáiról, az embereket érdeklő kérdésekről beszélt, arról, hogy milyen lehetőségeket kínál az Unió az erdélyi magyaroknak - fogalmazott az ügyvezető elnök.

Kelemen elmondta azt is, nem meglepő, hogy csak az MPSZ-nek négy alatt sikerült csak összegyűjtenie a 25 ezer aláírt, az viszont annál meglepőbb, hogy programjukban egy mondatban sem szerepel az autonómia célkitűzése: egy szó sincs sem a kulturális, sem pedig a területi autonómiáról, mutatott rá Kelemen Hunor. Hozzátette, hazudtak mindazok, akik a párt bejegyzéséhez szükséges aláírásokat gyűjtötték, hiszen végig a területi autonómia mellett kampányoltak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: