2016-01-13 16:57:53• hírek • Kocsis Zoltán

Értékalapú együttműködés az RMDSZ és az MPP között

Nem indít saját jelöltet az idén nyár elején esedékes önkormányzati választásokon a Magyar Polgári Párt Szatmárnémetiben, mi több, a párt az RMDSZ jelöltjét, Kereskényi Gábort támogatja majd. Erről szerdán írt alá megállapodást Kereskényi Gábor és Zazula Béla, az RMDSZ illetve az MPP városi szervezeteinek elnöke.

„Az RMDSZ és az MPP közös célja nem lehet más, mint hogy a magyar közösség méltányos képviseletet tudjon szerezni a városban", értett egyet a szerdai sajtótájékoztatón Kereskényi és Zazula. „Többről van szó, mint egy személyről vagy egy tisztségről! Célunk elsősorban, hogy sikeresen képviseljük a magyarság érdekeit. A magyarság érdeke ugyanakkor megegyezik az egész közösség érdekeivel: biztonságos, rendezett, jó hangulatú, fejlődő várost akarunk", tette hozzá Kereskényi. „Ez a szerződés egy jel, amely arra kell figyelmeztessen bennünket, hogy csak együtt, közösen, összefogva lehetünk sikeresek. Az erdélyi magyarság napról-napra fogy, nem engedhetjük meg, hogy több irányba haladjunk", fogalmazott Zazula is.

A szerdai bejelentés nem hatott meglepetésként, az RMDSZ és az MPP országos vezetősége ugyanis már decemberben megállapodott az együttműködésről. A két szervezet közös munkája azonban ennél is régebbre vezethető vissza: „A legutóbbi választások, azaz 2012 óta rendkívül jól dolgoztunk együtt. Közös konzultációkat folytattunk, stratégiai kérdésekben együtt gondolkodtunk, minden idők legreprezentatívabb szatmári előválasztásán az MPP képviselői is jelen voltak, sőt, jelöltjük is volt", magyarázta Kereskényi, az RMDSZ polgármesterjelöltje.

„2012 megtanított minket, hogy külön csak veszíthetünk. Számomra nagyon fontos, hogy városunkban magyarul szólalhassunk meg és magyarul is válaszoljanak. És nagyon fontos, hogy jó gazda kerüljön a város élére", kapcsolt vissza az elmúlt négy esztendő eseményeire Zazula is.

Az RMDSZ és az MPP szatmárnémeti szervezeteinek megegyezése három fontos pontra koncentrál. Egyrészt az MPP nem indít polgármesterjelöltet és saját listát Szatmárnémetiben és támogatja az RMDSZ jelöltjét. Másrészt a két szervezet közös listát indít, harmadrészt pedig közös választási és várostervezési programot fogalmaz meg.

„Szatmárnémetinek változásra van szüksége! Érezzük a szavazóink bizalmát, ami egy időben jelent felelősséget és lehetőséget is! Tudatában vagyunk azonban annak is, hogy nagyon sok munka vár ránk!", hangoztatta Kereskényi.

„A választóknak nem személyek között kell választaniuk, hanem ígéretek és tettek, igazság és hazugság között. Mi mindannyian értékekben gondolkodunk és várunk magunk mellé minden olyan szervezetet, amely hasonlóan értékekben gondolkodik: az NDF-et, az EMNP-t vagy nemzetiségtől függetlenül mindenkit", válaszolt az utóbbi két szervezettel ápolt viszonyt firtató kérdésekre az RMDSZ városi elnöke.

Szintén újságírói kérdésre válaszolva Zazula leszögezte: Szatmár megyében csak azon a néhány településen indít külön jelöltet az MPP és az RMDSZ, ahol a magyarság számarányából kiindulva ez nem veszélyezteti a magyarság méltányos képviseletét. „Az, hogy az MPP hány helyet kap a szatmárnémeti listán, vagy hogy melyek azok a települések, ahol külön jelölteket állítunk, további egyeztetések során dől majd el", válaszolta Kereskényi Gábor és Zazula Béla.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: