2014-04-04 12:06:56• hírek • Czinzel László

Szatmárnémetiben vitáznak a jövő politikusai, EP-képviselői

Péntek reggel vette kezdetét a kétnapos 3. Kárpát-medencei Tárgyalási Szimulációs verseny, amelyen egyetemista és gimnazista fiatalok bizonyítják rátermettségüket pénteken az Európai Tanácsban különböző országokat képviselve. Szombaton EP-képviselőkként kell majd megvédeniük álláspontjaikat.

Első alkalommal ad otthont Szatmárnémeti a tárgyalási szimulációs versenynek - igaz, az országban idén lesz harmadik éve, hogy ilyen megmérettetést szerveznek. Magyarországon az elmúlt hat évben több mint húsz ilyen versenyt szervezett a Negotiation Moot Egyesület, Erdélyben ez a harmadik ilyen.

"Idén, az Autonet, a Bocons és az RMDSZ jóvoltából 3. alkalommal rendezhetjük meg Kárpát-medencei Versenyünket. Az Egyesület álláspontja szerint a határon túli magyar fiatalság Európai Uniós tudásanyagának bővítése az anyaországiakéval egyformán fontos feladat, így fizikai és elméleti síkon egyaránt igyekszik közelebb hozni az uniós döntéshozatal mikéntjét az erdélyi hallgatókhoz is" - mondta el a Szatmár.ro-nak Horváth Ádám, a szervező Negotiation Moot Egyesület elnöke.

A Consult Scolari Egyesület Petei úti székhelyén megrendezett versenyen magyarországi és erdélyi egyetemisták - kolozsváriak, marosvásárhelyiek, pécsiek, budapestiek, debreceniek, szegediek - vesznek részt, a verseny célja pedig az, hogy lehetőséget teremtsen a fiataloknak új készségeket szerezni - olyanokat, mint az érdekérvényesítés, tárgyalástechnika, kompromisszumkészség, csapatmunka -, melyekre a való életben, karrierépítéskor sokkal nagyobb szükség van, mint az egyetemen megszerezhető lexikális tudásra.

A pénteki nap a megnyitóval kezdődött, amelyen mások mellett Kereskényi Gábor RMDSZ-es parlamenti képviselő köszöntötte a versenyzőket. Az első napon a résztvevők az Európai Bizottság országainak képviselőiként vitáztak - a téma pedig az Európai Unió 2014-2020 közötti költségvetése volt, amelyet az igazi Európai Bizottság 2013-ban fogadott el két évnyi vita és egyeztetést követően. A versenynek egyébként szatmárnémeti résztvevője is van Mikita Zsuzsanna személyében.

Tárgyalási szimulációs verseny Szatmárnémetiben

A szatmárnémeti verseny legjobb játékosait európai parlamenti, és minisztériumi szakmai gyakorlatokkal jutalmazzák. A nyeremények között szerepel egyebek mellett szakmai gyakorlat a Környezetvédelmi és klímaváltozási minisztériumban, Korodi Attila miniszter kabinetjében, gyakorlat Borbély László mellett, aki Képviselőház Külügyi Bizottságának elnöke vagy szakmai gyakorlat az Autonetnél.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: