2010-03-23 16:11:14• hírek • MTI

Erőtlen román és bolgár bűnüldözés

Bírálja az EU a a két ország rendőrségének munkáját.

Továbbra sem tud felmutatni elég eredményt a korrupció elleni küzdelemben Románia és Bulgária - állapította meg kedden közzétett országjelentésében az Európai Bizottság.
Az EU-hoz legutóbb - 2007-ben - csatlakozott két országot évente kétszer górcső alá veszi a brüsszeli végrehajtó testület, elsősorban az igazságügy helyzete, a korrupció és a szervezett bűnözés szempontjából.

A most ismertetett elemzés szerint Bulgária továbbra is adós e területen az érzékelhető eredményekkel. Romániáról azt írta a bizottság, hogy nagyobb erőfeszítéseket kell tennie a büntető és a polgári eljárásjog korszerűsítése érdekében.

"Románia nem volt képes fenntartani a 2009 közepén bevezetett reform lendületét. Az igazságügyi reform területén csak korlátozott eredmények mutathatók fel, miközben nincs érzékelhető javulás az igazságügy helyzetében a humán erőforrásokat illetően" - olvasható a brüsszeli bizottság dokumentumában. Az uniós értékelők felhívták a figyelmet arra, hogy az előző év második felének választási időszaka miatt késést szenvedett a polgári és büntető eljárási törvénykönyv parlamenti megvitatása.

Bulgáriát illetően a bizottság megállapította: az ország az elmúlt fél évben számos olyan fontos kezdeményezést tett, amely reformszándékra utal, e kezdeményezések azonban érdemben csak akkor értékelhetők, ha konkrét eredményekhez vezetnek. A jelentés szerint Bulgáriában az igazságszolgáltatási rendszer továbbra is gyengén teljesít a magas hivatali szinten jelentkező korrupció, illetve a szervezett bűnözés felderítésében, üldözésében és megbüntetésében.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: