2020-02-18 11:55:40• hírek • Bede Emőke

Erősödött tavaly a migrációs nyomás Szatmár megye határain

A Román Határrendészet nemrégiben közzétett éves mérlege szerint tavaly 24 százalékkal nőtt az elfogott határsértők száma 2018-hoz képest.

„A jelentés szerint 2019-ben 3727 határsértőt tartóztattak fel a határrendészek, közülük 2048-an illegálisan érkeztek Romániába, 1679-en pedig illegálisan próbálták elhagyni az országot  - túlnyomórészt a magyar (schengeni) határ irányában. A 2018-es évre vonatkozó statisztikában 2986 határsértő szerepelt” – írja a határrendészet közleményére hivatkozva az MTI.
 

A kimutatásból kiderült, hogy a határsértőket 699 csoportba szervezve 256 embercsempész vitte Romániába vagy próbálta átszöktetni a határon. A határsértők leggyakrabban (több mint 2684 esetben) a zöldhatáron, vagy gépjárművekben elbújva (827 esetben) próbáltak átszökni, 216-an pedig hamis okmányokkal próbálkoztak. A határrendészet példaként kiemelte, hogy tavaly szeptemberben egy Bulgáriából érkező kamionban 24 migránst találtak a román-magyar határon, egy másik, Nagylaknál próbálkozó kamionban pedig egy 48 tagú csoport bújt meg.
 

A határsértők között a legtöbben Irakból, Afganisztánból, Szíriából, Bangladesből, Algériából, Törökországból, Iránból és Szomáliából érkeztek az országba. Romániában tavaly 1232-en kértek menedékjogot, ők ezután szabadon mozoghatnak az ország területén. Sokan közülük a magyar határnál próbálkoznak továbbjutni Nyugat-Európába.
 

A megélénkült forgalmat megérezte a Szatmár Megyei Határrendészet is, mely ennek okán 2019-ben fokozta az illegális migráció visszaszorítása érdekében tett ellenőrzéseket. Tavaly közel 100 akcióban vettek részt, melynek eredményeképp összesen 46 büntetőjogi eljárást kezdeményeztek. Ezekben összesen 175 külföldi állampolgár és négy embercsempész volt érintett. Alin Titus Pircalab Szatmár megyei rendőr-főbiztos nemrégiben kifejtette, legtöbbször kisebb csoportokban próbálnak átszökni a határon, ám olykor nagyobb létszámú csapatok is kézre kerülnek. Ennek egyik kiemelkedő példája a 2019 augusztusában történt eset, melynek során két román állampolgár 28 afgán állampolgárt próbált volna a határ túloldalára juttatni.
 

A Szatmár megyében feltartóztatott, tiltott határátlépéssel próbálkozó bevándorlók száma 2019-ben 160 volt. Java részük Afganisztánból (33) és Vietnámból (24) származott, de számos bevándorló érkezett Szíriából, Algériából, Marokkóból, Tunéziából és Líbiából is. Pircalab szerint ezen bevándorlóknál többnyire üres kézzel érkeznek, a korábban összekuporgatott pénzüket ugyanis az embercsempészeknek adták. Elsődleges céljuk, hogy Nyugat-Európába jussanak, egyikük sem szeretne Romániában maradni, ezért igyekeznek elkerülni, hogy a román hatóságokkal vagy a helyiekkel konfliktusba keveredjenek. 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: