2009-03-26 19:12:42• hírek • MTI

Erősödött a lej az euróval szemben

Erősödött a lej csütörtökön az euróval szemben, miután az előző napon bejelentették, hogy 20 milliárd eurós IMF-hitelkeretről született megállapodás.

A Román Nemzeti Bank (BNR) csütörtökön délben közzétett árfolyama szerint egy euró már 4,2723 lej volt, ami azt jelenti, hogy szerdához képest 1,15 banival, vagyis 0,26 százalékkal csökkent az euró értéke a lejhez viszonyítva. Az Antena3 román hírtelevízió szerint a délutáni órákban a bankközi piacon egy euró ára 4,22 lejre csökkent, napközben 1 százalékos változás is volt a lej javára. A lejt londoni nemzetközi bankok masszív vásárlása erősítette. Kereskedők szerint a lejnek az euróhoz viszonyított megerősödéséhez a román jegybank állásfoglalása is hozzájárult.

Mugur Isarescu, a Román Nemzeti Bank elnöke csütörtökön bejelentette, hogy a fokozatosan csökkenteni fogják a kereskedelmi bankok számára valutában megállapított kötelező tartalékrátát. Isarescu azt is elmondta, hogy az IMF-fel elért megállapodásban 4 százalékos idei GDP-csökkenést becsülnek, de ez a legrosszabb forgatókönyv, és személyesen őszerinte még akár növekedés is lehet idén.

Szerinte a hitelmegállapodás hatására a lej euróárfolyama mostantól "tartható sávban" marad. Hasonlóan vélekedett a román pénzügyminiszter, Gheorghe Pogea is, aki szerint az EU-val és az IMF-fel aláírandó hitelmegállapodás el fogja riasztani a devizapiaci spekulánsokat.

Románia szerdán megállapodott a Nemzetközi Valutalappal (IMF) egy összesen 20 milliárd eurós, kétéves hitelkeretről, amelyet az IMF, az Európai Unió, a Világbank és más pénzintézetek finanszíroznak. Az IMF igazgatótanácsa várhatóan május 4-én hagyja jóvá a hitelmegállapodást.

Román lej - erősödik a román fizetőeszköz

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: