2010-07-09 16:34:08• hírek • Szatmar.ro

A gazdaságosabb fűtésről

A Környezetvédelmi és Erdőügyi Minisztérium vezetője, Borbély László július 1-jétől indította be a Zöld ház programot, amelynek célja a magánszemélyek támogatása a környezetbarát fűtési technológiák vásárlására.

Amint arról a Szatmár.ro-n már olvashattak, a támogatás értéke a berendezés típusától függően 6000, illetve 8000 lej, amely vissza nem térítendő. Ezt az összeget három fajta berendezés megvásárlására és beszerelésére költhetik a pályázatot nyert lakosok. A napkollektorokra, illetve a pellettel működő kazánok beszerzésére 6000-6000 lejt, míg a hőszivattyúk esetén 8000 lejt igényelhetnek a magánszemélyek.

Hogy mit is jelent ez a valóságba ültetve? Ziman Attilát, a szatmárnémeti Ratioterm igazgatóját kérdeztük.
Még mielőtt megvásárolnánk bármit, fel kell tennünk magunknak néhány kérdést, hogy eldöntsük, mi a számunkra legmegfelelőbb - tanácsolja a szakember. Számos olyan cég van ugyanis a piacon, amely figyelmen kívül hagyja az észérveket és a kliensnek olyan tanácsokat ad, amely a későbbiekben a többletköltséggel jár majd. Nagyon fontos például egy napkollektor vásárlása esetén, hogy az hány rézcsövet tartalmaz, hány lapméteres, mekkora a nettó felülete, illetve, hogy alumíniumból, vagy rézből van-e elkészítve?

A legjobb megoldás a réz felhasználásával készült napkollektor, mivel az alumínium elévül az idő folyamán. Szintén nagyon fontos, hogy pontosan megállapítsuk, hány darab napkollektorra van szükségünk, hiszen a több nem minden esetben előny. A napkollektorok esetében a többlet túlzott felmelegedést okoz, amelynek következménye, hogy a felszerelésben lévő folyadék kitágul, egy része elpárolog, lehűlés után pedig helyében levegő marad. A rendszerbe kerülve a levegő pedig dugóként elzárja a folyadék keringését, így használhatatlanná válik a napkollektor. Ilyen esetben a levegőt el kell távolíttatni, a folyadékot pedig pótolni, ami természetesen többletköltséggel jár.


A szoftver segítségével mindenki számára kedvező berendezést állíthatnak össze
A szoftver segítségével mindenki számára kedvező berendezést állíthatnak össze


A Ratiotermnél szakmai hozzáértéssel és egy szoftver segítségével könnyen kiszámíthatják pontosan mire van szüksége a kliensnek, így elkerülhetővé válik az, hogy a későbbiekben fölösleges pénzkiadással terheljék a családi kasszát. A napkollektor rendszer napkollektorból, bojlerből, pompából és egy automatizáló rendszerből áll, ami szenzorok alapján kiszámítja, mikor kapcsoljon ki és be a rendszer, s amelynek köszönhetően a felforrósodott vizet kellően lehűti a felszerelés.

Egy egyszerű számítást is elvégeztünk a már említett szoftveren, hogy kiszámítsuk, milyen megtakarítással számolhat egy négy személyből álló háztartás egy év alatt. Alapul napi 160 liter meleg víz fogyasztás/főt vettünk, amelyhez egy 200 literes bojlerrel számoltunk. A rendszer éves szinten 63.2%-ban fedi a szükségletet és így körülbelül 650 lejt lehet vele megtakarítani. Ebben az esetben a jelenlegi energiaárakkal számoltunk, ami természetesen az elmúlt éveket figyelembe véve, folyamatosan nő, tehát idővel még nagyobb megtakarítással számíthatunk, emellett nem szabad figyelmen kívül hagynunk azt sem, hogy a napkollektor használatával a környezetünket is védjük.
Természetesen a kollektor mellé szükség van egy alternatív fűtőberendezésre, mivel előbbit áprilistól-októberig használhatjuk a naphiány miatt.

Egy másik megoldás lehet az alternatív fűtésre a hőszivattyú alkalmazása - tudtuk meg a szakembertől. Ehhez azonban jól szigetelt épületre, padlófűtésre és nagyobb földterületre van szükségünk, hiszen alkalmazásához szondát vezetnek a talajba. Ennek a szondának a belsejében kering az a speciális folyadék, amely felvéve a föld hőjét egy kompresszor segítségével még nagyobb hőhöz jut és így kerül be a fűtési rendszerbe. Az idővel lehűlő folyadék újra visszakerül a talajba, innen pedig felmelegedve ismét a lakás fűtésébe.

A harmadik megoldás a pellettel fűtő berendezés, amelynek hátránya az előzőekhez képest, hogy folyamatosan biztosítva kell legyen a fűtőanyag. Előnye, hogy a famegmunkálási eljárások után hátramaradt melléktermékekből készül, így nem kell fölöslegesen tovább pusztítani erdőinket.

Az állam mindhárom fűtőberendezést támogatja, így a megfelelő szaktanáccsal könnyen lehet költségmegtakarítóvá tenni fűtőrendszerünket, ugyanakkor környezetünkre is vigyázhatunk.
A Ratioterm székhelyén (Szatmárnémeti, Károlyi út 164. szám) ingyenes szaktanácsadással segítik a lakosságot a döntéshozásban.


Ziman Attila bemutatja az egyik alternatív hőelőállító berendezést
Ziman Attila bemutatja az egyik alternatív hőelőállító berendezést


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: