2010-09-16 11:58:12• hírek • MTI

Erősödött a gazdaság, de recesszió jön

A román gazdaság ismét recesszióba süllyedhet az idei utolsó három hónapban, miután mérsékelten erősödött a második negyedévben - vélte a helyi statisztikai hivatal (INS) vezetője.

Vergil Voineagu szerint a második negyedév után a folyó harmadik negyedévben is emelkedhet a román hazai össztermék (GDP). Figyelembe véve azonban a román gazdaság ciklikus jellegét, a statisztikai hivatal arra számít, hogy az idei utolsó három hónapban ismét csökkenést mutat majd a GDP.

A román gazdaság 0,3 százalékkal erősödött az április és június közötti három hónapban, miután folyamatosan gyengült az előző hat negyedévben. A második negyedévben éves összevetésben 0,5 százalékkal csökkent a román GDP.

Az elemzők arra figyelmeztettek, hogy a parlament által júliusban elfogadott drasztikus költségvetési kiadáscsökkentéseknek negatív hatásai lesznek a gazdaság második félévi alakulására. Júliustól a közalkalmazotti béreket 25 százalékkal csökkentették, miközben az áfa nagyságát 19 százalékról 24 százalékra emelték.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: