2009-07-08 16:02:57• hírek • MTI

Erősödő nacionalizmus

A legutóbbi európai parlamenti választások is azt mutatják, hogy Európa-szerte erősödött a nacionalista vonal, és ennek hatása az, hogy Romániában magyar tisztségviselőket váltottak le, Szlovákiában pedig elfogadta a parlament a korlátozó nyelvtörvényt - jelentette ki szerdán az erdélyi Tusnádfürdőn Markó Béla.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a székelyföldi településen zajló, hatodik alkalommal megszervezett EU Táborban tartott előadást. Arra figyelmeztetette a résztvevőket a romániai és a szlovákiai példa kapcsán, hogy "a történelem kereke nem visszafordíthatatlan".

Markó felidézte, hogy a szlovákiai nyelvtörvény tiltó rendelkezéseihez hasonló előírások Romániában is érvényben voltak az 1989 decemberében megbuktatott Nicolae Ceausescu kommunista diktátor uralmának utolsó éveiben.

A romániai nacionalizmus erősödését bizonyító példaként a június 7-i EP-választás eredményéről beszélt. Markó felidézte, hogy a szélsőségesen nacionalista Nagy-Románia Párt (PRM) majdnem annyi szavazatot kapott (körülbelül 9 százalékot), mint az RMDSZ, noha a PRM a tavaly november végi romániai parlamenti választásokon még nem érte el az 5 százalékos parlamenti küszöböt sem.

Az RMDSZ elnöke szerint a nemzetállamok Európájára a régiók Európája nyújt alternatívát, és ezért az uniónak erősítenie kell a regionális sajátosságokat. Hangsúlyozta, hogy Erdély kulturális sokszínűsége, kipróbált együttélési modelljei révén sokat tud nyújtani Európának, ugyanakkor ez a régió az uniótól vár választ a saját kérdéseire.

Kifejtette, hogy a Romániában tervezett közigazgatási átszervezés során nagyobb teret kell szentelni a történelmi régióknak, és regionális szemléletet kell meghonosítani. "Az erdélyiség nemcsak múlt, kultúra, hanem gazdasági program is kell legyen" - hangoztatta Markó.

A táborban Kelemen Hunor, az RMDSZ államfőjelöltje is előadást tartott. Elmondta, hogy a román választók még nem érettek meg arra, hogy az ország élére magyar nemzetiségű államfőt válasszanak, de a magyar szervezetnek jelöltet kell állítania az év végén sorra kerülő politikai megmérettetésben, mert üzenetét el kell juttatnia a romániai magyar és a többségi választókhoz egyaránt.


Markó az EU-táborban beszélt a nacionalizmus erősödéséről
Markó az EU-táborban beszélt a nacionalizmus erősödéséről


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: