2014-10-20 12:27:12• hírek • MTI

Erősödő amerikai légicsapások Irakban

Az Egyesült Államok kiterjesztette légicsapásait Irak szunnita többségű Anbar tartományában, amelyet az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet megpróbál teljes egészében az ellenőrzése alá vonni - közölte vasárnap a közel-keleti és közép-ázsiai térségért felelős amerikai parancsnokság (CENTCOM).

Az amerikai gépek a fallúdzsai gát közelében leromboltak egy töltést, amelyet az IÁ fegyveresei azért építettek, hogy elárasszák Fallúdzsa síiták lakta keleti negyedeit.

Az Egyesült Államok szombaton és vasárnap Irakban 10 célpontot támadott, Szíriában pedig 13 légicsapást hajtott végre.

A szíriai műveletekben, amelyek közül kettőt az IÁ által ellenőrzött olajipari létesítmények, a többit pedig a kurd fegyveresek által védelmezett Kobani környékén hajtottak végre, részt vettek Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek harci repülői is.

Egy magas rangú amerikai kormányzati tisztségviselő ugyanakkor vasárnap nem zárta ki, hogy a várost elfoglalhatják a dzsihadisták és hangsúlyozta, hogy a kurdoknak fegyverre és lőszerre lenne szükségük. A védelmi minisztérium névtelenül nyilatkozó illetékesei szerint terveket dolgoztak ki a kurd védőknek mind a Törökországon át történő, mind pedig az azt elkerülő fegyverzésére. Azt azonban nem mondták el, hogy Washington a két lehetőség közül melyiket hagyta jóvá.

A Fehér Ház vasárnapi közlése szerint Barack Obama amerikai és Recep Tayyip Erdogan török elnök szombat este telefonon folytatott egyeztetést a szíriai, elsősorban a Kobani körül kialakult helyzetről. Míg az amerikai elnöki hivatal közleményében nem esett szó az IÁ elleni koalícióban való török katonai szerepvállalás részleteiről, addig a török állami hírügynökség szerint Erdogan közölte: Ankara ellenzi, hogy az Egyesült Államok fegyvert szállítson az IÁ ellen Szíriában harcoló kurdoknak. Törökország szerint ugyanis azok a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) lázadó szervezethez tartoznak, amely 30 éven át fegyveres harcot folytatott a török hatóságok ellen, és amelyet Ankara terrorszervezetnek nyilvánított.

Washington korábban közölte, hogy hírszerzési megállapodást kötött a kurd harcosokkal, egyes amerikai tisztségviselők pedig lehetségesnek mondták, hogy az Egyesült Államok fegyvert fog szállítani nekik.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: