2009-03-10 12:34:24• hírek • MTI

Erősödik Európában az idegengyűlölet

A gazdasági válság társadalmi nyugtalanságot idéz elő Európa-szerte, aminek egyik megjelenési formája az idegengyűlölő jelenségek szaporodása és a kisebbségellenesség erősödése - írta napokban közzétett kétrészes tanulmányában a Stratfor amerikai stratégiai elemzőcsoport, amely említést tett a Magyar Gárdáról is.

A Stratfor szerint a kontinensen végigsöprő társadalmi elégedetlenség miatt bevándorlás- és kisebbségellenes támadások történnek. Ezek egyike volt - áll a csoport elemzésében -, hogy február 23-án egy magyarországi faluban feltehetően előre kitervelt romaellenes támadás történt, egy apára és kisfiára gyújtották a házukat, valamint hogy február 13-án a jobboldali Magyar Gárda tiltakozást szervezett Budapesten "a romabűnözés ellen".

A kutatók megjegyezték, hogy a faj- és idegengyűlölő cselekményekre vonatkozó adatok gyűjtése különböző nehézségekbe ütközik a kontinensen, a legtöbb EU-országban nincs vagy nagyon hiányos a nyilvántartás. Sok közép-európai országban a rendőrség gyakran nem jelent minden romaellenes támadást, s ugyanez a helyzet Oroszországban a faji alapú támadásokkal.

A Stratfor szerint az adatok szórványossága ellenére bizonyossággal megállapítható: a gazdasági recesszió súlyosbodásával fokozódni fog a feszültség az "őslakos" népesség és a bevándorlók között. A bevándorlásellenesség már nemcsak a szélsőjobboldali ifjúsági csoportokat jellemzi, hanem sok sikeres párt választási platformjába is bekerült olyan fejlett országokban, mint Ausztria és Svájc.

A texasi elemzőcsoport szerint az idegengyűlölet mindig jelen volt Európában, de drámai mértékben felerősödik recessziók és gazdasági válságok idején, amikor a források szűkülnek. A kisebbségeket ilyenkor vagy a gazdasági bajok okának kiáltják ki (ez volt a helyzet a zsidókkal Európa történelme során végig, de különösen a nagy világválság idején), vagy olyanoknak tekintik, amelyekre feleslegesen költenek közpénzeket (ahogy a vendégmunkások esetében is történt az 1970-80-as években).

Sok közép-európai és balkáni ország első súlyos gazdasági válságát éli át azóta, hogy demokratikus társadalommá alakult át. A kommunista rendszerben a szigorú államhatalom még le tudta törni a kisebbségek elleni erőszakot, vagy egyszerűen nem vett róla tudomást. Most azonban a szélsőjobboldali csoportok az egész régióban kampányt folytatnak a romák ellen. "Különösen Magyarországon, ahol a szélsőjobboldali Magyar Gárda működik, de a szomszédos Szlovákiában és Romániában is" - olvasható a tanulmányban.

A romák a bűnbakok, őket okolják a gazdasági bajokért és a társadalmi bizonytalanságért, és főleg a bűnözésért. "Megjegyzendő ugyanakkor, hogy a roma bűnbandák rendkívül aktívak és erőszakosak Közép-Európában, a Balkánon és Olaszországban" - írták az elemzők, hozzátéve, hogy ezek a tények nem szolgálhatnak mentségül sem a cigány emberek által elkövetett erőszakos cselekményekre, sem a romaellenes támadásokra.

A Stratfor arra is rámutatott: lassan szertefoszlik a második világháború után keletkezett több tabu is. Sok szélsőjobboldali párt az 1950-60-as években még alig tudott szavazatokat szerezni, mert a náci harmadik birodalom és a koncentrációs táborok emléke még élénken élt az emberekben. Az 1970-es évekbeli olajsokkok után azonban sok szélsőjobboldali párt bevándorlás- és kisebbségellenes programjával jelentős választási sikereket ért el.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: