2012-09-05 16:10:34• hírek • Nagykároly.ro

Erősemberekkel beszélgettünk – bennük van az erő!

Papp László negyvenegy éves, és Nagykároly legerősebbike. Igaz, a helyhatóság kulturális és sportigazgatóságának regionális erősember-vetélkedőjén ő volt az egyetlen nagykárolyi induló. Mindazonáltal kétségtelenül egyike a legerősebb károlyiaknak.

A hosszú évek óta Nagy-Britanniában élő, az egyszerű trikóban is láthatóan rendkívül izmos férfi még károlyi iskolás srácként atlétikázott, focizott. 19 évesen kezdett a testépítéssel foglalkozni. Amint érdeklődésünkre elmondja, a súlyok emelgetésének világából azt tűnt annak idején a legvonzóbbnak számára, hogy csak önmagára számíthat.

Sokan azt tartják, hogy a testépítők tulajdonképpen testük ellen „gyúrnak", azaz túlzásba viszik az izmok növelését, s ezzel végső soron több kárt okoznak önmaguknak, mint hasznot. Nem így látja ezt Papp Laci. Amint kifejti, nálánál fiatalabbak sokkal rosszabbul érzik magukat a bőrükben. Szerinte a mozgásnak, a test edzésének nincs árnyoldala.

Az idei erősember-vetélkedőre nem készült. Londonban testépítő-szalonokban edz, ellenben az erősember-versenyekre másként kell felkészülni. Amúgy a harmadik helyezettként zárta a versenyt, tehát bőven nincs szégyenkeznivalója. Mindenesetre úgy gondolja, ha rákészül, akkor mindahány versenyszámban jobb eredményt tudott volna elérni, kivéve persze a nyerges vontató... Mint magyarázza, az ilyenfajta versenyre másként kell készülni, például másfajta étrenddel. Ő egyébként hobbi szinten űzi ezt a sportot. Nem indul versenyeken, s ennek megfelelően mind az edzése, mind pedig az étrendjét szükségleteihez igazítja.

Nem így volt ezzel barátja, Pete-Komáromy Gergő. A tavalyi regionális erősember-vetélkedő második helyezettje, a legerősebb nagykárolyi induló idén egy budapesti versenyszerűség miatt nem indult. A 24 esztendős fiatalember egyébiránt programozó informatikusnak tanult, ehhez képest jelenleg például a családjával 150 hektáron gazdálkodik, továbbá immár erősember-eszközöket is előállít, így a szabványnak megfelelő, faragott farönköt, úgynevezett poggyászt stb. Utóbbi most kezd beindulni - magyarázza -, például Nagy Ákos, Magyarország egyetlen profi erősember-versenyzője nemrégiben rendelt tőle farönköt.

Még tavaly decemberben jelentkezett egy táplálék-kiegészítőket forgalmazó vállalat versenyére. Háromhetente készítettek a részvevőkről felvételeket, ezzel is bizonyítandó a szer hatásosságát. Gergőt az ezerkétszáz jelentkező közül a legjobb kétszázötvenbe sorolták - onnét végül a döntőbe került, azaz a legjobb tizenhat közzé. A sorozatos felkészülés során nem is annyira testileg fáradt el, hanem mentálisan - állítja. Mint meséli, táblázathoz híven étkezett, méghozzá három óránként. Amúgy igencsak költséges a testépítés. Például elmondása szerint ezer-kétezer lejnyit költ erre havonta. Igaz, ez a szint függvénye, hiszen egy átlagos ember, aki testépítésre adja a fejét, ötszáz lejnél többet nem kell erre fordítson.

Sok az előítélet a testépítőkkel szemben - merül fel a beszélgetés során. Eleve az izomagyú, avagy hasonló sztereotípiák kialakulása annak is betudható, hogy a testükkel nem foglalkozók tulajdonképpen irigyek azokra az emberekre, akiknek van erejük - méghozzá nagyrészt lelki erejük - odafigyelni önmagukra. Ráadásul a közvélemény összekeveri a doppingszereket és a táplálék-kiegészítőket. Minden rangos erősember- vagy testépítő-versenyt doppingteszt előz meg. A táplálék kiegészítése pedig, amint az elnevezés is mutatja, pluszt jelent az átlagos étkezéshez képest. De ez természetes annak viszonylatában, hogy az ezeket is fogyasztók az átlagoshoz képest jóval nagyobb erőfeszítést végeznek. Ráadásul a táplálék-kiegészítők voltaképpen azonos alapanyaggal rendelkeznek, mint például a bébitápok, lényegében vitaminkoncentrátumok vagy fehérjesűrítmények.

Arról is szól, hogy igen sok erőfeszítést igénylő sport ez. Sok időnek kell eltelnie ahhoz, hogy eredményt lehessen elérni, hogy a megfelelő izommennyiség, a szükséges arányok kialakulhassanak. Mint hangoztatja, számos sportágat kipróbált, de ez a legösszetettebb, ilyeténképpen a legnehezebb. Óriási önfegyelmet igényel. Például olyan elemi szinten is, mint a rendszeres, tudatos étkezés. Napi akár kilenc-tíz alkalommal kell enni. Közte persze akkor is, ha éppen nem éhes... Egy versenyre való felkészüléskor - ami ugye nem egy-két hét, hanem sok hónap - gyakorlatilag csak az edzés és az étkezés tölti ki a mindennapokat. Az igazi erő elmondása szerint tehát nem is a testedzéshez kell - azt még úgy, ahogy lehet bírni -, hanem a fegyelemhez, a tudatossághoz.


Erősemberekkel beszélgettünk – bennük meg van az erő!
Gergő biztatja barátját, Lacit az idei versenyen

Erősemberekkel beszélgettünk – bennük meg van az erő!
Az idei vetélkedő díjazottjai

Erősemberekkel beszélgettünk – bennük meg van az erő!
Gergő a tavalyi versenyen súlyát, és életkorát tekintve is alulmaradt az első hatban végzőkkel szemben. Mégis a második lett...

Erősemberekkel beszélgettünk – bennük meg van az erő!
A tavalyi verseny díjazottjai

Erősemberekkel beszélgettünk – bennük meg van az erő!
Négy év, valamit a kitartás...


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: