2015-12-14 23:56:24• hírek • refszatmar.eu

Erős VÁRAD az Úr!

Ötödik alkalommal tartották meg a Krisztusra Hangolva adventi dicsőítő alkalmat Nagyváradon, a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében. A szatmáriakat a Bízz Band és részben az Ében Zenekar is képviselte, de fellépett az Újszövetség Együttes, a KRISZBI Band és az Élő Kövek is.

Szombaton 14 órától, Királyhágómellék szinte minden területéről érkeztek fiatalok a rendezvényre. A házigazda bihariak mellett ott voltak az érmellékiek, szilágyságiak, szatmáriak, sőt az Anyaországból is megjelentek néhányan. Több mint háromszáz résztvevő előtt Fazakas Eszter mezőtelki lelkésznő hirdette fiatalosan az evangéliumot. A Bibliaolvasó Kalauz napi Igéjéből jött az aktuális üzenet, Rúth könyve 1. részének első 5 verséből. Két olyan nőről szól ez a történet, akik elhagyják hazájukat egy boldogabb élet reményében, ahogyan ma is ezért keresnek boldogulást messze idegenben. Ezek közül az egyik, Ruth, akkor is hűséges marad anyósához, de főleg annak Istenéhez, amikor tragédiák sora éri a családot. Ekkor hangzik el Ruth szájából:  „Ne unszolj, hogy elhagyjalak, hogy visszaforduljak tőled. Mert ahova te mégy, oda megyek, és ahol te megszállsz, ott szállok meg; néped az én népem, és Istened az én Istenem. Ahol te meghalsz, ott halok meg, ott temessenek el engem is. Úgy tegyen velem az Úr akármit, hogy csak a halál választ el engem tőled." (16-17v) A bajba jutott csonkacsalád Bethlehembe érzik, oda ahova több mint ezer évvel később szintén eljut egy család, Mária és József, és ott születik meg a várva várt Messiás. Ruth ráadásul, mint később kiderül, Jézus családfájába is bekerül, annak ellenére, hogy pogányból lett istenhivővé, méltán nevezhető tehát az ő esetük, Bethelehembe érkezésükkel őskarácsonyi történetnek.

A nyitó áhítaton, mint szinte minden bihari ifjúsági rendezvényen, a KRISZBI Band szolgált hívogatva: „Gyere el a jászolhoz még ma éjjel! Találkoznod kell Isten szeme fényével. Ne keress itt pompát, gazdagságot, keresd azt, ki megváltja világot."

Ezt követően jöttek a szatmáriak. A nyári nagytarnai ifjúsági táborban bemutatkozó Bízz Band még bontogatja szárnyait, de hittel énekelte: az aki Istenben bízik, soha meg nem szégyenül, mert Ő erőt ad minden helyzetben. Közben Rácz Ervin erdődi lelkipásztor, a csapat mentoraként adventi gondolatait osztotta meg a fiatalsereggel, és a „VÁR"-ni igét főnévként használva bátorította őket, mondván: „Erős VÁRAD az Úr." Ezt a gondolatot alátámasztva a csapat igei mottója is elhangozott: „Szeretlek Uram, én erősségem! Az Úr az én kősziklám, váram és szabadítóm; az én Istenem, az én kősziklám, őbenne bízom." (Zsolt 18, 2-3a)

Kisebb szünet után az Újszövetség Együttes következett. Ezen a néven és ilyen összeállításban először lépett fel ez a csapat, de korán sem kezdőkről van szó. A Tálentum Együttes két tagja a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium csapatával „új szövetséget" kötve viszik tovább azt az értékes örökséget, amit több mint egy évtizeden keresztül a Tálentum hordozott.

A szilágyságból érkező Ében Zenekar énekei, és személyes bizonyságtételei is az Eljövendőről szóltak. A zilahi refisekből álló csapat tagjai között két ákosi fiatal is közreműködött.

Az együttlét végén az Élő Kövek robbant be lendületes ifjúsági énekeivel: „Örvendj világ, eljött az Úr!" - hangzott az örömteli ének, majd csodálatos volt hallani azt is, ahogy több száz fiatal, velük együtt, teli torokkal zengte héberül(!) a 95. zsoltárt. Az Élő Kövek, akárcsak a Krisztusra Hangolva adventi alkalom, ötödik esztendejébe lép, hiszen az első ilyen rendezvényen kapta nevét az érmelléki alakulat Csűry István püspök úrtól.

A dicsőítések közben az ünnepvárást elősegítették még az adventi kézműves foglalkozások is. Isten jelenlétén túl az alkalom varázsa az volt, hogy királyhágómellék több gyülekezetéből együtt várhatták az Urat és az ünnepet az ifjak. Több kicsi vagy nagy gyülekezet, különböző tájról egy nyelven beszélt, énekelt és Krisztusra hangolódott.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: