2017-05-26 08:00:37• hírek • MTI

Erőddé változott a szicíliai Taormina a G7-csúcstalálkozóra

Rendkívüli biztonsági intézkedésekkel készült a szicíliai Taormina a világ iparilag fejlett országait tömörítő G7-csoport ma kezdődő csúcstalálkozójára.

Taormina területére csütörtök reggel óta még az itt lakók is kizárólag engedéllyel tudnak bejutni akár gépjárművel, akár gyalog. Hét biztonsági kapun lehet belépni a városba fémdetektoros ellenőrzést követően. Taorminában néhány napra még a gyerekek is fényképes belépőkártyát kaptak, amelyet jól láthatóan, a nyakukban lógatva kell viselniük.

A hatóságok összesen 32 ezer belépési engedélyt adtak ki, beleértve a lakosságot, a küldötteket és az újságírókat. A sziget keleti partján, valamivel több mint 11 ezer lakosú szicíliai város valóságos katonai erőddé változott: tízezer olasz rendőr, csendőr és a fegyveres erők katonái szolgálnak Taormina utcáin.

Az 1975-ben alakult G7-csoportnak Franciaország, Németország, az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok, Japán és Olaszország, továbbá az 1986-ban csatlakozott Kanada a tagja. A találkozókon szokás szerint részt vesznek az ENSZ, a Nemzetközi Valutaalap (IMF), a Világbank, az OECD és az EU képviselői is. Jelenleg Olaszország a csoport soros elnöke: Taorminába a G7-ek állam- és kormányfőit várják, miután az utóbbi hónapokban többek között már a külügyi, belügyi, pénzügyi, ipari és kulturális tárcák vezetői is csúcstalálkozókat tartottak  különböző olaszországi helyszínen.

Az amerikai elnök és delegációjának szállása a taorminai Grand Hotel Timeo szálloda egyik szárnya lesz, amelyet az egyedüli USA küldöttség teljesen elfoglal. Komoly logisztikai problémát jelentett a szervezők számára, hogy az amerikai elnök 70 gépjárműből álló konvoja be tudjon hajtani a szicíliai város szűk utcáira.

"Nem lesz könnyű találkozó"- jelentette ki a házigazda Paolo Gentiloni olasz miniszterelnök. Az ActionAid nem kormányzati humanitárius szervezet hangsúlyozta, hogy a világ vezető államainak nem szabad "elhalasztania a lehetőséget, hogy valóban konkrét és hasznos döntéseket hozzanak". A szervezet stratégiát szorgalmazott a migráció jelenségének és a migránsok befogadásának megoldására, a szegénység és egyenlőtlenségek megszüntetésére, az élelmiszerbiztonság és a gazdasági igazságosság megteremtésére, nem feledkezve meg a nők védelméről sem.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: