2014-10-16 09:48:06• hírek • MTI

A kínai maffia is reflektorfénybe került a megmozdulásokkal

A hongkongi demokráciapárti tüntetők nem csupán rendőrökkel és Peking-barát aktivistákkal, hanem bűnbandákkal is kénytelenek szembenézni tiltakozó akcióik során. A fiatalokra támadó álarcos férfiak látványa arra a fájdalmas igazságra emlékezteti a helyieket, hogy az egykori brit gyarmatnak a mai napig nem sikerült megszabadulnia a kínai maffiától, a hírhedt triádoktól, akikkel a feltételezések szerint összejátszik a kormány - mutatott rá az AFP francia hírügynökség.

Kína elegáns felhőkarcolókkal beépített különleges közigazgatású területe szeret kérkedni azzal, hogy a brit gyarmati időkből örökölt igazságügyi rendszere és a nemzetközi normák tiszteletben tartása révén a kapitalizmus egyik biztos bástyája. A valósághoz azonban hozzátartozik az is, hogy az 1997-ben kínai védnökség alá került városban a mai napig jelen vannak a sötét hagyományokat őrző, erőszakos múltú bűnszervezetek, az úgynevezett triádok.

A Hongkong több negyedét néhány hete megbénító, mindenekelőtt általános választójogot követelő tüntetők azzal vádolják a hatóságokat, hogy a maffia embereit küldik ellenük. Hétfőn az Admiralty negyedben, a kormányzati székház közelében többtucatnyi álarcos - kórházi maszkot viselő - férfi rohanta meg a demonstrálók által emelt úttorlaszt. Egy demokráciapárti képviselő, Claudia Mo az esettel kapcsolatban azt mondta: úgy tűnik, hogy a rendőrség a barikádok egy részét azért bontotta le, hogy a triádok feltételezett tagjainak szabad utat biztosítson a békés tüntetőkhöz. Korábban a Mong Kok nevű nyüzsgő külvárosi kerületben kitört összecsapásokban a demonstrálókra támadók között ugyancsak voltak álarcosok. A rendőrség később elismerte, hogy az erőszakcselekmények után őrizetbe vettek közül nyolcan gyaníthatóan a triádok tagjai.

A kormány és a rendőrség is tagadja, hogy összejátszana a maffiával, ugyanakkor meg kell jegyezni, utóbbi láthatóan Peking és a helyi hatóságok pártját fogja a mostani konfliktusban. A tüntetők úgy vélik, a triádok emberei a hatalom ösztönzésére cselekednek, és ezért van az, hogy a rendőrség nem akadályozta meg az álarcos férfiak erőszakos fellépését, míg máskor paprikaspray-t vetett be a tüntető diákok ellen.

"Ez az egész a bűnbandák műve, akiknek tagjai feltehetőleg együttműködnek Hongkongban a Pekinget és a helyi kormányt támogató erőkkel" - mondta az AFP francia hírügynökségnek Albert Ho demokráciapárti képviselő. "Úgy tűnik, a kormány bizonyos emberek részéről eltűri az erő használatát, sőt maga helyett inkább rájuk bízza azt" - fogalmazott a politikus. Ezt a taktikát a kommunisták időről időre bevetik a szárazföldi Kínában: a triádokat vagy a hatalomhoz közel álló bűnözőket használják fel támadásaikhoz, hogy a kormánynak aztán ne kelljen felelősséget vállalnia - mutatott rá.



Vang Peng, a Hongkongi Egyetem tanára, a szervezett bűnözés szakértője a fenti véleménnyel nem ért egyet. Szerinte a hongkongi és kínai hatóságok nem működnek együtt a bűnbandákkal, hiszen azzal "saját legitimitásukat rombolnák le". Vang úgy látja, a pénzszerzés a triádok tevékenységének fő hajtóereje. A szakember példaként említette a Mong Kok nevű negyedet, amely masszázsszalonjaival és bordélyházaival a kínai maffia egyik fellegvárának számít. A helyi vállalkozók arra panaszkodnak, hogy bevételeik jelentősen visszaestek a demokráciapárti mozgalom kezdete óta. "A kormánnyal kapcsolatban álló és a vezetést támogatásukról biztosítani akaró kínai üzletemberek bérelhették fel a triádok tagjait, hogy fenyegessék meg a diákokat" - vélekedett Vang Peng.

A triádok "illetékességi körébe" hagyományosan a kábítószer-kereskedelem, a prostitúció, a szerencsejáték-ipar és a pénzbehajtás tartozik, de egyre inkább feltűnnek ennél tisztességesebb területeken is, mint például az ingatlan- vagy a pénzügyi piacon. Szakértők szerint erős a gyanú, hogy a kínai maffia jelentős pénzeket pumpált tőzsdén jegyzett vállalatokba.

A helyi média leggyakrabban három triádot említ, név szerint a Vo Sing Vót, a 14k-t és a Szun Jee Ont, amelyek jelentős befolyással bírnak Hongkongban, Dél-Kínában és külföldön is, de a náluk kisebb hálózatok tevékenysége sem elhanyagolható.

Márciusban a triádok két feltételezett tagját vették őrizetbe annak a nyomozásnak a keretében, amelyet a Pekinget bíráló cikkeiről ismert Kevin Lau Csun-to újságíró ellen Hongkongban elkövetett késeléses támadás ügyében indítottak a hongkongi hatóságok.

Az 1960-as és 70-es években a triádok mindenütt jelen voltak Hongkongban, a rendfenntartó erőket pedig könnyű volt megvesztegetni. Miután a város visszakerült Kínához, a maffia a tevékenységének egy részét áthelyezte az ország más területeire. A kínai rendőrség rendszeresen indít triádellenes akciókat. A hivatalos adatok szerint a hatóságok tavaly több mint 1800 embert vettek őrizetbe az éjszakai mulatókban és masszázsszalonokban tartott razziasorozat keretében. Az ilyen akciók alkalmával azonban ritkaságnak számít a maffiafőnökök kézre kerítése.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: