2011-02-16 13:35:03• hírek • Póti Orsolya

Közelebb Ady költészetéhez

Zorkóczy Zenóbia színművésznő február 16-án Szatmárnémetibe is ellátogatott: magával hozta egyik legkedvesebb versösszeállítását, a „Szeretném, ha szeretnének" című Ady-emlékműsort, amelyet az érettségi előtt álló diákoknak adott elő.

A kovásznai származású, szabadúszó színművésznő - Zorkóczy Zenóbia - eddig tizenkét önálló műsort hozott létre, amelyből hat-hét összeállítást párhuzamosan ad elő itthon és külföldön egyaránt. A „Szeretném, ha szeretnének" című Ady-emlékműsor első bemutatójára 2009 januárjában került sor, azóta közel negyvenszer adta elő a verses-zenés összeállítást, főként érettségi előtt álló diákoknak.

Február 16-án a magyar tannyelvű gimnáziumok XI. és XII. osztályos diákjai nézhették meg Zorkóczy műsorát: délelőtt 9 órától a Református Gimnázium tanulói, 11 órától a Kölcsey Ferenc Főgimnázium diákjai, 14 órától pedig a Hám János Római Katolikus Iskolaközpont tanulói előtt mutatták be a verses-zenés összeállítást, melyben ének és a szavalat, mint művészi kifejezési eszközök váltogatták egymást. A megkapó dallamok, Kovács Réka zongorai kísérete és a fantasztikus szavalat által Ady költészete jobban megérintette a diákokat, és egyre közelebb kerültek verseihez.

Mint Zorkóczy minden más előadását, úgy az Ady-emlékműsort is életének egy-egy különösebb momentuma ihlette. „Ady számomra olyan, mint az első nagy szerelem. Már tizenöt évesen kívülről tudtam néhány versét, és akkoriban teljesen átjárt az Ady-féle életérzés. Ma már persze változtak a dolgok: a költőóriást egy másik költő, Pilinszky váltotta fel, de mégis Ady az első igazi. A darabokat szeretem kitalálni elejétől a végéig; ezáltal koherens lesz, és jobban össze áll a műsor.  Úgy gondolom a Reinitz Béla dalokkal kombinálva sokkal jobban eltudom juttatni Ady költészetét a diákokhoz" - mondta el Zorkóczy a Szatmár.ro-nak.

A színművésznő nem csak kifejezetten diákoknak készül műsoraival. Szeretné a költészetet, az irodalmat minél több emberhez eljuttatni, ezért keresi a kapcsolatot gyerekekkel, fiatalokkal és idősebbekkel egyaránt. A „Túl az Óperencián" című legújabb gyermekműsora által a résztvevők egy képzeletbeli hajóutazáson vehetnek részt, egzotikus szigeten kötnek ki, állatokkal találkoznak, míg egy másik istenes témájú műsora az idősebbeknek nyújt vigaszt és kikapcsolódást.





Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: