2009-11-22 15:03:50• hírek • Szatmár.ro

A huszadik Ady-emlékünnepség

Érmindszenten huszadjára gyűltek egybe szombaton az emlékünnepség résztvevői.

Muzsnay Árpád főszervező, az EMKE partiumi alelnöke köszöntötte ezúttal is az egybegyűlteket, kiemelve: a tizenkilenc évvel ezelőtt útjára indított rendezvény fő célja az volt, hogy Ady költészete ifjú szívekben éljen tovább. Csomai Antal, Érkávás község alpolgármestere szerint a megjelentek erőt, kitartást,töretlen hitet kaphatnak a költő szellemiségébpől. Cseke Attila Bihar megyei szenátor arról beszélt: manapság nemigen fordít időt az ember Ady-versek és -novellák olvasására, ami azt jelenti: sajátmagára, illetve arra sincs ideje, hogy elgondolkozzon azon, mit kellene változtatnia a saját, valamint a világ sorsán.  Cseke úgy véli: Ady nem mindenáron újító volt, hanem tudta, milyen értékeket kell a múőltból megtartani a korabeli MA hibáinak a kiküszöbölésére.

Szilágyi Mátyás, Magyarország kolozsvári főkonzulja rámutatott: a magyarság helyzete úgy indokolja, hogy Adyval együtt kiáltsunk, hiszen a gazdasági válság mellett erkölcsi, emberi válságban él a ma embere, ugyanúgy, mint az ő korában.
- Ady azért feddte meg népét, mert hazafi volt, szerette hazáját.Ilyen, hazafiságból féltő közéleti személyiségekre lenne ma szüksége a magyarságnak -mondta a főkonzul.

Mezei Katalin, a Tokaji Irótábor vezetője úgy érzi, az idegenbe szakadt magyarok Ady költészetén keresztül kötődnek leginkább az anyanyelvhez. A költő - véli az írónő - nem csak keseregte, de alkotta is a magyarság sorsát.
Kozma Péter, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Közgyűlés elnöke szerint a jelenlegi helyzetben az erdélyi magyarság akár összefogásban, akár erkölcsi tartásban példát mutatjat az anyaországban élőknek.


Ady Endrére emlékeztek a költő szobránál
Ady Endrére emlékeztek a költő szobránál



Tőkés László EP-képviselő, miután gratulált a szervezőknek, és Ady költészetének néhány fontos momentumáról beszélt, kitért a máig fel nem épült Ady Központ ügyére, bírálva a magyarországi és a romániai magyar politika vezetését ezen ügy kapcsán. Elmondta: korrupciós ügyről van szó. Tőkés szerint a trianoni sebek gyógyításáról csaki sakkor lehet majd beszélni, ha ahelyett, hogy „kulturális idillizmussal, parasztromantikával" megemlékezéseket szervezünk, valóban teszünk a szórványmagyarság megmaradásáért.

A megjelent megyebeli és magyarországi szervezetek képviselői megkoszorúzták az érmindszenti kúria udvarán lévő szobrot.A megemlékezés a Himnusz eléneklésével zárult.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: