2011-11-02 16:10:29• hírek • Póti Orsolya

Érmindszenti zarándoklat az EMKE szervezésében

Az Érmindszenti zarándoklatot 1990-ben rendezték meg első alkalommal. Ennek megszervezése jó döntés volt, és mindenképpen folytatni kell - véli Muzsnay Árpád, az EMKE alelnöke.
Az Érmindszenti zarándoklatot 1990-ben rendezték meg első alkalommal. Ennek megszervezése jó döntés volt, és mindenképpen folytatni kell - véli Muzsnay Árpád, az EMKE alelnöke.

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE), a Szatmárnémeti Kölcsey Kör, valamint Adyfalva Református Gyülekezete immár 22. alkalommal szervezi meg az Érmindszenti zarándoklatot Ady Endre költőóriásunk tiszteletére.

A megemlékezést 1990-ben rendezték meg első alkalommal. Ennek megszervezése jó döntés volt, és mindenképpen folytatni kell - véli Muzsnay Árpád, az EMKE alelnöke.

Bár az idei rendezvény némi változást is von maga után, a lényege mégis ugyanaz: olyan kapcsolat kialakítása a több megye alkotói között, amelynek során az irodalom területén is megnyílnak a határok.

A megemlékezés rendezvényeire november 19-én, szombaton kerül sor Érmindszenten. Az „Érmindszenti zarándoklat" mindenkihez szólni akar, ezért délelőtt 10 órától ökumenikus istentiszteletre várják az érdeklődőket a helyi református templomba. A résztvevőket Balla Árpád lelkipásztor üdvözli, majd Bölcskei Gusztáv, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke és Schönberger Jenő, a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye püspöke igehirdetésére kerül sor.

11 órától a hagyományokhoz híven ünnepi megemlékezésre és koszorúzásra kerül sor a költő szülőházának udvarán. A megemlékezőket Csehi Árpád Szabolcs, a Szatmár Megyei Tanács elnöke, Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke, valamint Szilágyi Mátyás, a Magyar Köztársaság kolozsvári főkonzulja köszönti.

A köszöntőbeszédeket követően L. Simon László, költő, a Magyar Kulturális Alap elnökének, Szili Katalin országgyűlési képviselőnek, valamint Tőkés László, az Európai Parlament alelnökének ünnepi beszédjére kerül sor, majd áldást mond Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke.

Ez alkalommal Ady Endrét olyan tehetséges fiatal költők köszöntik, mint a gencsi születésű G. Katona József, Nagy Zsuka és Oláh András, valamint szavalnak a tasnádi Ady-Kölcsey Egyesület által szervezett Ady-vetélkedő győztesei, azaz margittai, zilahi és nagykárolyi diákok. Fiatal költők meghívását általánosítani fogják a szervezők, ugyanis ezáltal teret adnak nekik a bemutatkozásra, és egyrészt ösztönzik őket arra, hogy Adyval is foglalkozzanak - mondta el Muzsnay a Szatmár.ro-nak.

Az EMKE idén a műsor vezetését is egy tehetséges fiatalnak, Varga Sándor színművésznek adta át, aki egy-egy szavalattal színesíti a megemlékezést. A rendezvény részletes programjáért kattints ide!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: