2014-12-22 16:13:59• hírek • MTI

Erkölcsi megtisztulásra szólította fel a papokat

Ferenc pápa szerint a római kúria hivatalaiban dolgozó papok számos lelki betegségben szenvednek, többek között örökkévalónak és mellőzhetetlennek tartják magukat. Az egyházfő kemény hangvételű beszédet intézett a Vatikánban dolgozó papokhoz, amikor hétfőn karácsony alkalmából fogadta őket.

Ferenc pápa a Vatikán közel háromezer dolgozóját fogadta. Először a kúrián dolgozó egyháziakat várta a vatikáni audienciaterembe, utánuk pedig a pápai állam más egyházi és világi alkalmazottaival is találkozott családjaikkal együtt, köztük a Vatikáni Könyvtár, a Vatikáni Rádió és a Vatikáni Múzeum dolgozóival is.

Ferenc pápa a Vatikán minisztériumait képviselő kúria egyházi tagjaihoz szólva kijelentette: mint minden más intézmény, a kúria is számos "lelki betegségben" szenved, amelyek miatt rosszul működik és gyengélkedik is. Az egyházfő anekdotákkal gazdagítva beszédét 15 betegséget sorolt fel, amelyben szerinte a kúria szenved. Többek között azt mondta, hogy a kúria tagjai örökkévalónak, halhatatlannak és mellőzhetetlennek érzik magukat. Zárt köröket alkotnak, a világi hasznot lesik, javakat és hatalmat halmoznak fel, pletykálkodnak, és ezzel másoknak kárt okoznak, néha még az önmutogatás betegségébe is esnek.

Máskor túlzott szigorúságtól szenvednek, hiányzik belőlük a humor és az önirónia, vagy a kúrián végzett szolgálatukat puszta tervezésként és könyvelésként élik meg, leginkább egy bürokratához hasonlítva. Ferenc pápa határozottan fogalmazva kijelentette: a kúria tagjai spirituális Alzheimer-kórban szenvednek, vagyis "lelki képességeik folyamatosan csökkennek (...) önálló tevékenységre képtelenek (...), teljes mértékben a jelenben élnek, szenvedélyeiktől, szeszélyeiktől, mániáiktól függnek; falakat és szokásokat építenek maguk körül, és egyre inkább a saját kezükkel emelt bálványoknak lesznek a rabszolgái".

Az egyházfő az általa említett betegségekre való gyógyszer receptjét is megadta: a kúrián dolgozó papoknak vissza kell szerezni a Krisztussal való életerős, személyes, eredeti és erős viszonyt akár a mindennapi imán keresztül is. Arra is utalt, hogy az egyház tagjainak nem szabad túl sok vagyontárgyat birtokolniuk.

"Egyszer olvastam, hogy a papok olyanok, mint a repülők. Csak akkor lesz hír belőlük, amikor leesnek, de sokan vannak, akik repülnek (...) ez rámutat papi szolgálatunk jelentőségére és kényességére, arra, hogy mekkora bajt tud okozni egyetlen egy bukó pap az egész egyház számára" - mondta a pápa.

A Vatikán többi dolgozóját Ferenc pápa arra kérte, ne a fogyasztásnak, a "haszontalan ajándékoknak" szenteljék a karácsonyi ünnepeket, inkább gyerekeikkel játszanak. Az egyházfő bocsánatot is kért tőlük a "fájdalmat okozó" egyházi "botrányok" miatt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: