2006-08-24 17:44:31• hírek • Szatmar.ro

Erkölcsi feddhetetlenség

 Az RMDSZ a volt titkosszolgálati akták teljes nyilvánosságra hozatalát szorgalmazza.

„Örülök annak, hogy a közvéleményt megmozgatta az átvilágító bizottság elé kerülő dossziék kérdése, egy tényleges közvitának vagyunk tanúi” – jelentette ki Markó Béla szövetségi elnök csütörtökön, Bukarestben tartott sajtóértekezletén. Ennek kapcsán az RMDSZ-elnök elmondta: fontosnak tartja az összes dosszié nyilvánossá tételét a zsarolhatóság, befolyásolhatóság kizárása érdekében. Ez meglátásában szorosan összefügg a véleménynyilvánítás szabadságának gyakorlásával.

Az elnök ugyanakkor rendkívül fontosnak tartja az átvilágítási törvény -a közvita következtetéseivel összhangban történő- módosítását, melyben, a félreértések elkerülése végett, sokkal pontosabb kritériumokat kellene megfogalmazni az úgynevezett „politikai rendőrség” fogalmáról, és megítélésében biztosítani kell az Átvilágító Bizottság minél függetlenebb működését is.

„Az RMDSZ az erkölcsi feddhetetlenség híve, hiszen még 1993-ban elfogadta a Temesvári Kiáltvány 8. pontjában foglaltakat. A Szövetség szigorúan lép fel bármikor és bárkivel szemben, akivel kapcsolatban felmerül a volt politikai rendőrséggel való együttműködés gyanúja” – jelentette ki Markó Béla.

Saját dossziéjával kapcsolatban az RMDSZ elnöke elmondta, csodálkozott volna, ha nincs róla szóló jelentés, ugyanis osztályellenségnek volt nyilvánítva, ugyanakkor elmondta: büszke is ezekre.

Úgy értékelte, a mintegy 30 államtitkári tisztség megszüntetésével a kormány betartotta az átszervezésre vonatkozó ígéretét, hozzátéve, reméli, hogy ez a lépés a szerepkörök, minisztériumok működésének ésszerűsítését is maga után vonja. A kormányfő-helyettes következő lépésként a hatóságok, igazgatóságok és részlegek átszervezését, ugyanakkor ezek megyei-, illetve helyi tanácsok hatáskörébe történő rendelését nevezte meg.

Az őszi parlamenti ülésszak RMDSZ-prioritásai közé a kisebbségek jogállásáról, a Feddhetetlenségi Ügynökség létrehozásáról, illetve az Európai Parlamenti választásokról szóló törvények szerepelnek. – jelentette ki a Szövetség elnöke.
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: