2010-05-26 16:28:50• hírek • Szatmár.ro

Erkölcsi elégtétel

Csehi Árpád Szabolcs, a Megyei RMDSZ elnöke és a Szatmár Megyei Tanács elnöke adott interjút a Szatmár.ro-nak a kettős állampolgárság elfogadása kapcsán.

Szatmár.ro: Elnök úr, mit gondol, milyen hatásai vannak a kettős állampolgárság túlnyomó többséggel való elfogadásának a Magyarországi politikai hadszíntéren?

Csehi Árpád Szabolcs: Az a tény, hogy az országgyűlés elsöprő többséggel fogadta el a határon túli magyarok kettős állampolgárságát biztosító tervezetet, mindenképpen jó jel a magyar politikai viszonyok rendeződését illetően. Az, hogy minden, az országgyűlésbe bejutott párt képviselői közül voltak támogatói a FIDESZ kezdeményezésének arra enged következtetni, hogy a korábbi széthúzások ellenére nagy nemzeti kérdésekben egyéniségek döntenek, akár pártutasítások ellenére is.

Egy egységes fellépésre van most szüksége a magyarországi politikának nemcsak a határon túli magyarság képviseletét illetően. Ennek az egységes, tudatos országépítésnek az előkészítésében döntő szerepe van a kétharmados többséggel rendelkező FIDESZ-nek.

- Hogyan viszonyul Ön a kettős állampolgárság elfogadásának kérdéséhez? Mit jelenthet ez az erdélyi magyarságnak?

A kettős állampolgárságról szóló népszavazás után úgy érzem az Országgyűlés mai döntése egy erkölcsi elégtétel volt a határon túli magyarokkal szemben. Remélem azonban, hogy az új lehetőségek birtokában az erdélyi magyarok jól használják majd fel a kettős állampolgárság jogát. Nem lenne szerencsés sem Magyarországnak sem pedig a határon túliaknak, ha ezzel a kivándorlás rátáját növelnénk Magyarország határian túl lakó magyarok körében.

Nem ismerem az összes elemét a határon túli magyarok kettős állampolgárságát illető törvénynek, azonban az biztos, hogy még rengeteg nyitott kérdést kell a magyarországi Országgyűlésnek letisztáznia. Az biztos azonban, hogy a törvény augusztus 20-i ünnepélyes életbe léptetése és a 2011 január 1-e (amikortól is beindul a tervezett folyamat) közötti periódusban rengeteg egyeztetésre lesz még szükség. Hiszem,  az RMDSZ megyei szinten minden szükséges segítséget megad majd a kérvényezési procedúrát elindítóknak. Megyei szinten teljes támogatásunkra számíthatnak ugyanis mind a jövőbeli kérvényezők, mind pedig a törvény életbe léptetői is.

- Ön kérvényezni fogja-e a kettős állampolgárságot?

Mivel még sok részlet tisztázatlan azzal kapcsolatban, hogy pontosan milyen jogkörökkel ruházza fel a határon túli magyarokat a kettős állampolgárság intézménye, arról még nem nyilatkozhatok, hogy személyesen élni fogok-e ezzel a lehetőséggel. Sok, adminisztrációban dolgozó köztisztviselő, illetve választott tisztségviselő státuszát ugyanis komolyan befolyásolja az állampolgársági kérdés. Főleg a közigazgatásban tevékenykedő tisztségviselők kell felmérjék, hogy a Romániában hatályos rendelkezések értelmében nem jár-e a kettős állampolgárság vállalása a saját országukban betöltött tisztségek elvesztésével.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: