2008-04-24 09:10:26• hírek • Szatmar.ro

Április 24-én megjelenik az Ubuntu 8.04 LTS

Hivatalosan is bejelentette az Ubuntu mögött álló vállalat, a Canonical, hogy április 24-én megjelenik az egyik legnépszerűbb Linux változat, az Ubuntu 8.04-es kiadása.

Az Ubuntu világszerte különösen nagy népszerűségnek örvend, több miliós aktív felhasználói bázissal, és lelkes aktivista háttérrel büszkélkedhet. A most megjelent 8.04-es egy úgynevezett LTS (Long Time Supported), vagyis hosszú ideig támogatott kiadás (asztali számítógépeken 3 évig, kiszolgálókon 5 évig), így különösen ajánlott vállalati, sok számítógépes környezetbe. Ennek megfelelően ennél a kiadásnál különösen nagy hangsúlyt fektettek a fejlesztés során a stabilitásra és a megbízhatóságra. "Az Ubuntu 8.04 LTS Desktop Edition nagyon fontos kiadás, amely egyenesen az üzleti világba repíti az Ubuntut" - mondta Jane Silber, a Canonical operatív igazgatója.

 

Ez azonban még véletlenül sem jelenti azt, hogy az új kiadás nem tartalmaz újdonságokat. Az Ubuntu az első Linux disztribúció, ami alapértelmezetten szállítja a Firefox 3 (beta 5) böngészőt, amelybe sok fontos újdonság került: jelentősen javult a memóriagazdálkodás, gyorsabbá és biztonságosabbá vált a böngészés, és kényelmesebbé a kezelőfelület.

Sok beépített alkalmazás is megújult: Az alapértelmezett CD író programot a jóval több szolgáltatással bíró Brasero, a régi beépített torrent klienst pedig a nagyobb tudású Transmission váltotta. Az alapértelmezett videolejátszóból közvetlenül nézhetjük a Youtube videókat. A továbbfejlesztett fotókezelő, az F-Spot, együtt a fejlettebb fényképezőgép és telefon felismeréssel egyszerűbbé teszi a képek feltöltését, tagelését, kezelését, megjelenítését, törlését, nyomtatását vagy megosztását barátokkal, családtagokkal. Az irodai alkalmazáscsomag, az OpenOffice.org pedig már a Microsoft Office 2007-es kiadása alatt készült dokumentumokat is megnyitja. A beépített óra és naptár is megújult, és jelentős fejlődésen ment keresztül: Immáron egyetlen kattintással nyomon követhetjük egyszerre több időzónában az aktuális időt és időjárást.

A felszín alatt is jelentős változások történtek. Az új kernel még több hardvert támogat, az új grafikus alrendszer (Xorg 7.3) pedig még egyszerűbbé és kényelmesebbé teszi a videokártyák és monitorok beállítását. Az új, GVFS virtuális fájlrendszer bevezetésével jelentős mértékben felgyorsultak a grafikus felületen végzett fájlműveletek, és a későbbi fejlesztésekhez is jó alapot jelenthet majd. Megújult a hangokat kezelő alrendszer is - az új, PulseAudio technológia segítségével rugalmasan szabályozhatjuk és keverhetjük az egyes alkalmazások hangját. A PolicyKit biztonsági keretrendszer pedig még biztonságosabbá teszi az amúgy is legendásan stabil és megbízható Linux alapokat.

Egyszerűbbé és rugalmasabbá vált az Ubuntu Windows mellé történő telepítése is. A Wubi segítségével ugyanúgy telepíthető az Ubuntu, mint bármilyen más Windowsos alkalmazás. Nincs szükség külön partícióra, vagy betöltőre sem, hiszen az Ubuntu ilyenkor egy külön fájlban kap helyet. Így a kezdőknek sem kell amiatt aggódniuk, hogy elrontanak valamit partícionálásnál, és elvesznek az adataik. Ha pedig később valamilyen okból szeretnénk eltávolítani (mert például úgy döntünk, hogy mégis inkább külön partíciót szánunk az Ubuntunak), akkor ezt Windows alól ugyanolyan egyszerűen megtehetjük, mint egy átlagos alkalmazás esetén.

Az Ubuntut bárki ingyenesen letöltheti az Ubuntu.hu oldal letöltési szekciójából, vagy az Ubuntu hivatalos weboldaláról, az ubuntu.com-ról. A rendszert akár telepítés nélkül is kipróbálhatjuk, hiszen a telepítő CD egyben egy úgynevezett "Live CD" is, vagyis egyszerűen a meghajtóba helyezve, és a gépet újraindítva máris használható. Telepítés közben nem kell a komótosan haladó csíkot nézni, nyugodtan játszhatunk, böngészhetjük kedvenc weboldalainkat, vagy cseveghetünk ismerőseinkkel. Ha segítségre van szükség, az Ubuntu.hu weboldalon magyar nyelvű dokumentáció, és segítőkész fórumozók várják a kezdő felhasználókat. A hazai Ubuntu közösség a megjelenés előtti hetekben sokat dolgozott azon, hogy az oldalon található dokumentációt aktualizálja. A kemény munka meghozta gyümölcsét, és így elmondhatjuk, hogy már a megjelenés napján az összes útmutató és leírás elérhető az Ubuntu legújabb kiadásához igazítva.

Időjárás a világ egy távoli pontján

Youtube közvetlenül a videolejátszóból

Az OpenOffice.org irodai programcsomag

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: