2009-12-18 11:50:49• hírek • Ferenczi Noémi

Érkezik a betlehemi láng

A betlehemi lángot immár tizenhat éve minden karácsonykor a Dsida Jenő Cserkészcsapat tagjai juttatják el a templomokba. Idén közvetlenül Nagyváradról érkezik városunkba a betlehemi láng szombat este.

Nagyváradról egy ott tanuló szatmári egyetemista közreműködésével fog megérkezni a betlehemi láng Szatmárnémetibe. A szombati nap folyamán a Dsida Jenő Cserkészcsapat tagjai csapatokat alakítanak ki majd beosztják, hogy ki melyik templomba viszi el Betlehem fényét. A cserkészek felekezettől függetlenül, külön kérésre minden gyülekezetnek elviszik a betlehemi lángot.

Azok a gyülekezetek akik eddig még nem jelezték, hogy szeretnék ha az ő közös ünneplésüket is még meghittebbé tenné a betlehemi láng, azok megtehetik karácsonyig a cserkészcsapatnál.

A betlehemi láng a krisztusi szellemiség szimbóluma, mely nagy út után ér el hozzánk. Immár két évtizede szervezik meg a Betlehemi Béke láng akciót, melybe évről évre több ember kapcsolódik be.

Az ENSZ 1986-ot a béke évének nyilvánította. Egy Habsburg Rudolf nevét viselő osztrák cserkészcsapat ötlete alapján a béke szimbóluma a betlehemi Születés templomában égő láng lett. Azóta évről évre Bécsből - cserkészek kíséretében - rendszerint egy-egy különleges gyermek indul Jézus születésének helyszínére, hogy a jászol helyén épült templomban, a Születés Bazilikában található örökmécsesből lángot vegyen. Lámpásba zárva hozzák aztán repülővel Bécsbe, ahol egy hatalmas és nagyszabású ünnepség keretében veszik át az egyes országok, nemzetek cserkészküldöttségei a lángot. Ezt követően a betlehemi láng szállítása speciális lámpákkal és örökmécsesekkel történik, majd a cserkészek kézről-kézre adják tovább.


Mindenkihez eljuttatják a betlehemi lángot a cserkészek
Mindenkihez eljuttatják a betlehemi lángot a cserkészek


 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: