2010-01-20 15:30:24• hírek • Parajdi Andrea

Uniós pénzből szervezik

Tóth Páll Miklós
Tóth Páll Miklós

Könnyebb volt idén az Ady Endre Társaságnak összeállítani a Magyar Kultúra Hetének programját. Ebben az esztendőben a pénz nem szabott határt az elképzeléseknek, ugyanis nemrégiben nyertek egy 80 ezer eurós uniós pályázatot a Csengersimáért Egyesülettel közösen.

Szatmár és a Szabolcs-Szatmár Bereg megyék lakosait igyekszik egymáshoz közelebb hozni a kultúraápolás és hagyományőrzés segítségével az Ady Endre Társaság és a Csengersimáért Egyesület, annak az Európai Uniós programnak a keretében, amelyet a két non-profit szervezet közösen nyert meg. 2010-ben többször is szerveznek közös rendezvényeket, amelyeken terveik szerint minkét térségből érkeznek majd érdeklődők.

A szervezet első közös eseménye a január 22-én kezdődő Magyar Kultúra Hete lesz. Az ötödik alkalommal megszervezésre kerülő esemény a Magyar Kultúra napján veszi kezdetét, majd nyolc napon keresztül kínál színvonalas előadásokat. Tóth Páll Miklós, az Ady Endre Társaság elnöke lapunknak elmondta hamarosan egy színházi estet is szerveznek, amelynek célja, hogy a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának előadásait regionális szinten népszerűsítsék.

-Már most is nagyon sokan átjönnek a határ másik oldaláról azért, mert hozzájuk legközelebb itt találnak nívós színházi műsorokat. Ki szeretnénk ötleni egy megoldást arra, hogy a külföldieknek is biztosítsunk bérletvásárlási lehetőséget. Ha mindez megvalósulna Szatmárnémeti a régióban egyfajta kulturális központ is lehetne - magyarázta a társaság elnöke.

Ugyancsak a program keretében május közepén az 1979-es árvíz, 40. évfordulója alkalmából a magyarországi Nagygéc településen - amely majdnem teljes egészében elpusztult a katasztrófa során - rendezvényt tartanak. Amellett, hogy Pünkösdi Királylány választás lesz, a Kormorán együttes is koncertezik. A Pünkösdi Királyfit ezt követően Szatmárnémetiben választják majd meg, ahol a tervek szerint az RTL Klub Csillag születik című műsorából jól ismert Szatmári Kamara is fellép. Mindezek után május 29-én a két non-profit szervezet a Kossuth kertben egy nagyszabású családi hétvégét is szervezni akar.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: