2016-06-19 10:41:47• hírek • Pogár Demeter/MTI

Érik a csatlakozás Oroszországhoz?

A moldovai szakadár Dnyeszter-melléki Köztársaság lakosságának 86 százaléka Oroszországhoz szeretne csatlakozni - derült ki az Összoroszországi Közvélemény-kutatási Központ (VCIOM) pénteken nyilvánosságra hozott felméréséből.

A 60 százalékban oroszok és ukránok lakta Dnyeszter-melléken már a Szovjetunió széthullása előtt elkezdték követelni az önállósodást, mert a helyiek attól tartottak, hogy Moldova  függetlenné válása után csatlakozni kíván majd Romániához.

A terület, amely elszakadásának jogosságát senki sem ismerte el, fegyveres harc eredményeképpen 1992 óta de facto kicsúszott Chisinau ellenőrzése alól.

Azokon a válaszadókon kívül, akik az Oroszországhoz csatlakozás hívei, 9 százalék önálló államiságot szeretne, 2 százalék visszatérne Moldovához, kevesebb mint 1 százalék pedig Románia polgáraként élne legszívesebben.

Ha a szakadár köztársaságban ma tartanák a választásokat, akkor a lakosság 87 százaléka járulna az urnák elé (a területen december 11-én szavaznak majd arról, hogy ki legyen az elnök, a választási kampány szeptember 12-én kezdődik.)

A lehetséges jelöltek közül Vagyim Krasznoszelszkij, a helyi legfelsőbb tanács (törvényhozás) elnöke a szavazatok 24, a jelenlegi elnök, Jevgenyij Sevcsuk 11, Galina Antyufejeva, a Megújulás pártjának parlamenti képviselője és Igor Szmirnov volt elnök pedig 7-7 százalékát kapná.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: