2011-04-27 09:43:39• hírek • MTI

El Clasico a BL-ben kilenc év után

Szerdán a harmadik állomásához érkezik a tavaszi El Clásico-sorozat, azaz a Real Madrid és az FC Barcelona csatája, melyre a bajnokság és a Király Kupa után ezúttal a Bajnokok Ligája porondján, az elődöntőben kerül sor. Az első két meccs alapján vélhetően ismét inkább a szikrázó összecsapásokat, semmint káprázatos játékot láthatnak a nézők.

A sokak által a világ legjobb csapatának tartott Barcelona edzőjének, Josep Guardiolának nem egyszerű a helyzete, mivel együttese évek óta remekül működő, látványos, sok passzra épülő játékát a Real az április 16-i bajnoki meccsen (1-1), illetve a múlt szerdai Király Kupa-döntőben (1-0-ra nyert hosszabbítás után a Real) is "megölte", ezért most az a feladata, hogy kitalálja, miként erőltethetné rá eredményesen akaratát José Mourinho tanítványaira.

Szakértők a négymeccses széria előtt még úgy vélték, hogy egy-egy meccsen a madridiak agresszív labdaszerzésre épített, a rivális játékát ellehetetlenítő taktikája beválhat, az oda-visszavágós BL-elődöntőben ugyanakkor ez már nem működhet ilyen jól, s kijön a Barca nagyobb tudása. A jóslatok ellenére azonban Guardiola semmiképpen sem lehet nyugodt, különösen azt figyelembe véve, hogy a bajnoki és a kupacsata 210 perce alatt együttese tulajdonképpen csak nagyon rövid időszakokban tudott kibontakozni, a múlt szerdai találkozó első félidejét például egyetlen kapura lövési kísérlettel, helyzet nélkül zárták Messiék.

A Madridban kezdődő BL-elődöntő első mérkőzése előtt a csapatösszeállítás terén is Guardiola van nehezebb helyzetben, mivel a védelem bal oldalán Eric Abidalra, Adriano Correiára és Maxwellre sem számíthat, így minden bizonnyal a sérüléséből most visszatérő Carles Puyol játszik majd balhátvédet. Nem lehet ott a pályán a nyári világbajnokság döntőjét eldöntő Andres Iniesta sem, aki az Osasuna elleni szombati, 2-0-ra megnyert bajnokin sérült meg. Kedden edzésre jelentkezett ugyan, ám csak tíz percig gyakorolt együtt a társaival.

A korábban már az FC Porto és az Internazionale vezetőedzőjeként is BL-t nyert Mourinhónak a védekező középpályás Sami Khedirát, illetve a középhátvéd Ricardo Carvalhót kell pótolnia. Előbbit vélhetően Lassana Diarra, utóbbit pedig Raul Albiol helyettesíti majd. További jó hír a blancók szurkolóinak, hogy a hosszú sérüléséből nemrég felépült Gonzalo Higuain a hétvégén mesterhármast ért el Valenciában, ahol ráadásul az utóbbi hónapokban szintén gyakran sérült Kaká duplázni tudott.


Gonzalo Higuain felépülése után egyre jobb formába lendül
Gonzalo Higuain felépülése után egyre jobb formába lendül


A szerdai, 215. klasszikus mérkőzés (95 Real-győzelem, 87 Barca-győzelem, 32 döntetlen) előtt az mindenesetre biztosnak tűnik, hogy a továbbjutás kérdése csak a barcelonai visszavágón dől majd el. Az első meccsen a Realnak az lehet a célja, hogy a visszavágót semmiképpen se úgy kezdje, hogy az eredmény után kell futnia a Nou Campban. A legrangosabb európai kupában a két klub eddig háromszor csapott össze, ebből kétszer a fővárosiak mentek tovább: 1960-ban a Real mindkétszer nyerni tudott 3-1-re, míg 2002-ben 2-0, 1-1-es összesítéssel lépett tovább. Mindkét évben a madridiaké lett a trófea. A katalánok egyetlen sikere 1961-ből datálódik, akkor egy 2-2-es madridi meccs után a Barcelona 2-1-re nyerni tudott saját közönsége előtt.

Bajnokok Ligája, elődöntő:
Real Madrid - Barcelona 21.45 DigiSport.hu, TVR1
A várható kezdőcsapatok:

Real Madrid: Iker Casillas - Alvaro Arbeloa, Sergio Ramos, Raul Albiol, Marcelo - Lassana Diarra, Pepe, Xabi Alonso - Angel Di María, Cristiano Ronaldo, Mesut Özil
FC Barcelona: Victor Valdes - Dani Alves, Javier Mascherano, Gerard Piqué, Carles Puyol - Seydou Keita, Sergio Busquets, Xavi - Pedro, Lionel Messi, David Villa

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: