2017-07-26 14:58:24• hírek • Kocsis Zoltán

Érettségi előtt a Viitorul: Mennyit ér a jövő a jelenben?

Öt évvel ezelőtt, amikor a Viitorul bemutatkozott a román élvonalban, talán maga Gheorghe Hagi se gondolta volna, hogy alig fél évtized múltával már a Bajnokok Ligájában képviseli csapata Romániát. Ez lesz a fiatal gárda mindössze második európai kupapárharca. A ciprusi APOEL Nicosia elleni összecsapás lesz a Viitorul érettségije.

Amióta a Viitorul a Liga1-ben szerepel, azóta az APOEL minden évben bejutott valamely európai kupa csoportkörébe – 2014-ben a BL-ben, a többi esetben az Európa Ligában. A tavaly ráadásul a nyolcaddöntőig jutott a második számú kupasorozatban.

Ezzel szemben a Viitorul eddig egyetlen párharcot vívott Európában: tavaly a belga Gent ellen hazai gól nélküli döntetlent csúnya 5-0-ás kiütés követett…

Hatalmas a különbség nem csak a tapasztalat, de a keret átlagéletkora között is: a román bajnoké 22,98, a ciprusié pedig 27,55 év. Ezt a szakadékot igyekezett csökkenteni Hagi azzal, hogy a nyáron csak rutinos játékosokat igazolt: Andrei Dumitras 29, Eric 31, Marius Constantin és Ovidiu Herea pedig már 32 éves – ennek következtében várhatóan a gárda kezdőcsapatának átlagéletkora is alaposan megugrik.

A mértékadó transfermarkt.de oldal mindennek ellenére a Viitorul keretét tartja értékesebbnek, amelyet 23 millió euróra becsül, szemben az APOEL 17 milliójával. Pedig a ciprusiak egy sor olyan játékost foglalkoztatnak, akik korábban Európa legjobb bajnokságaiban is letették névjegyüket. Boy Waterman Hollandiában többen között a PSV kapuját is védte, Roberto Lago megfordult a spanyol Celta Vigóban, Carlao az olasz Torinóban, Lorenzo Ebecilio az Ajax világhírű akadémiáján nevelkedett, Tommy Oar öt évet húzott le a holland Utrechtben. Az APOEL legismertebb játékosa azonban a belga válogatott brazil születésű korábbi csatára, Igor de Camargo, aki fiatalabb korában olyan csapatokban rúgta a gólokat, mint a német Borussia Mönchengladbach vagy Hoffenheim, a belga Standard Liege vagy Genk. A nicosiai keretben azonban olyanokat is találunk, akik ismerik a román labdarúgást: Urko Pardo korábban volt a Rapid kapusa, Zsirko Milanov pedig a Vaslui védője.

Csikócsapatát tehát Hagi sok csatát megélt veteránokkal igyekezett megerősíteni, ellenfele pedig Európa ismert elefánttemetőjének (a ciprusi bajnokságban számtalan, a nevesebb európai bajnokságokból kiöregedett, vagy ott nem a várakozásoknak megfelelően teljesítő játékost találunk) bajnoka. Mindent figyelembe véve a Viitorul továbbjutása legalább akkora bravúr lenne, mint a tavasszal elért bajnoki címe…

Bajnokok Ligája, harmadik selejtezőkör:
Viitorul – APOEL Nicosia 21.00 TVR

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: