2011-05-25 08:46:38• hírek • MTI

Eredményt hoztak a szigorú ellenőrzések?

Május eleje óta 230 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma Romániában a munkaügyi minisztérium adatai szerint. Ez elsősorban a feketemunka elleni jogszabály-módosítással és a szigorú országos ellenőrzéssel magyarázható.

A munkaügyi minisztérium legutóbbi tájékoztatása szerint naponta 10-15 ezer új - törvényesen bejelentett - alkalmazási megállapodás készül el, zömében az építőiparban, a kereskedelemben, a feldolgozóiparban. Ezekben az ágazatokban a friss munkaszerződések száma mindössze három hét alatt már a 40 ezret is meghaladta. Ugyanakkor szép számmal alkalmaz hivatalosan új munkaerőt a turizmus, az ingatlanszektor és a mezőgazdaság is. Itt szektoronként tízezren felül van a május folyamán eddig munkába lépők száma.

A törvényhozás által márciusban módosított munka törvénykönyve mindenekelőtt a feketemunka felszámolását célozza meg. Ezt a bukaresti kormány úgy kívánja elérni, hogy tekintélyes pénzbírságot, bizonyos esetekben pedig börtönbüntetést helyezett kilátásba illegális foglalkoztatás esetére. A munkaügyi felügyelőségek pedig május elején nagy ellenőrzéseket indítottak országszerte.


Az építő-vállalatok előszeretettel alkalmaztak eddig fektén munkásokat
Az építő-vállalatok előszeretettel alkalmaztak eddig fektén munkásokat


A munkaszerződések gyors ütemben növekvő száma sem a gazdaság fellendülést, sem a feketegazdaság visszaszorítását nem jelenti. Az adatok szerintük elsősorban a munkapiac szezonalitásával magyarázhatóak. A szezonális foglalkoztatásban "élen járó" építőiparban, turizmusban vagy mezőgazdaságban például szinte kizárólag a melegebb hónapokban mutatkozik aktivitás.

Az Országos Munkaügyi Felügyelőség május eleji adatai szerint az országban 6,2 millió élő munkaszerződés volt érvényben. A jelenleg tapasztalható növekedési ütem mellett az alkalmazások száma a hónap végére elérheti a Romániában az utóbbi húsz évben mért legmagasabb szintet. A lap ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy közben húszéves mélypontra csökkent a munkát vállalni képesek száma.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: