2009-06-05 15:37:30• hírek • Gozner Gertrud

Eredményes volt a projekt

Májusban indította útjára a Szatmárnémeti Erdélyi Kárpát Egyesület  az Akció a helyi közösségek és a természet állapotának a megóvására című projektet, amelyben felkérték a lakosságot jelezzék a közvetlen környezetükben található környezetkárosító létesítményeket. A Polgártárs Alapítvánnyal közösen elindított program célja a lakosság aktív bevonása volt a környezetvédelmi problémák felderítésébe.

A május végi határidő lejárta után átnézték a beérkezett panaszokat és kiválasztották közülük a megyére leginkább jellemző eseteket. Szükség esetén értesíteni fogják a Környezetvédelmi Őrséget, és ha nincs más megoldás, bírósági útra terelik az ügyet. Két súlyos környezetvédelmi problémára esett a választásuk, amelyekről több lakosság bejelentés is érkezett - tudtuk meg Márk-Nagy Jánostól, az EKE ügyvezető igazgatójától és a projekt vezetőjétől.

Az egyik ilyen eset a Halmi mellett található, robbanásveszélyes vasúti üzemanyag-tároló és átrakó határátkelőhely ügye. Megvizsgáljuk a létesítmény engedélyeit és azt, hogy milyen veszélyt jelentenek a környezet és lakosság számára - fejtette ki az EKE vezetője. Ha érvényesek az adott működési engedélyek, lehet nem lesz szükség rá, hogy az egyesület jogi lépéseket foganatosítson az ügyben.

Az egyesület mindenképp foglakozik a Darai út végén található illegális szemétlerakattal, és feljelentik a Környezetvédelmi Őrségnél. Több lakossági bejelentés is érkezett az EKÉ-hez az illető szemétteleppel kapcsolatban. A környéken lakókat már régóta zavarja a bűz, építkezési és háztartási hulladékok egyaránt megtalálhatók a helyszínen. Ebben az esetben a terület tulajdonosai is felelőségre vonhatók, mivel lehetőséget teremtettek a környezetkársító helyzet kialakulására - magyarázta Márk-Nagy.

Többen panaszt emeltek a sárközi legelő beszántása miatt is, a fás legelő ugyanis a Natura 2000-es természetvédelmi program részét képezi. Az egyesület már tudott az ott folyó pusztításról, a büntetőjogi eljárást is megindították az ügyben. Jó volt látni, hogy egy védett terület pusztítására is felfigyeltek az emberek - tette hozzá a projekt vezetője.


A környéken lakók panaszkodtak a bűz miatt


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: